119 morti dupa prabusirea unui avion militar iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, la pranz, un avion militar de transport C-130, cu 84 de pasageri la bord si zece membri ai echipajului, s-a prabusit peste un bloc de zece etaje din Teheran. Toti cei aflati la bord au pierit,

Luni, la pranz, un avion militar de transport C-130, cu 84 de pasageri la bord si zece membri ai echipajului, s-a prabusit peste un bloc de zece etaje din Teheran. Toti cei aflati la bord au pierit, lor adaugandu-li-se si cel putin 25 de persoane din imobil, alte 15 fiind ranite. Este vorba de una dintre cele mai mari catastrofe militare aeriene iraniene din ultimul timp. Teribilul accident s-a produs ieri, la pranz, cu un avion de transport militar de productie americana de tipul C-130. Potrivit televiziunii si radioului de stat, aparatul a percutat un imobil de zece etaje dintr-un cartier rezidential din capitala iraniana, care a luat imediat foc. Incidentul s-a produs in timp ce pilotul incerca o aterizare de urgenta pe aeroportul din Teheran - Mahrabad. In aparat se aflau 84 de pasageri, in timp ce echipajul era format din zece membri. Exista si versiuni potrivit carora echipajul era mult mai numeros. In ce priveste pasagerii, acestia erau mai toti ziaristi din Teheran care trebuiau sa ajunga la Bandar-Abbas, oras-port din sudul tarii, pentru a relata despre o mare manevra militara. Desi sunt versiuni contradictorii privind momentul producerii defectiunii la motor, unele vorbind de aparitia lui dupa decolare, iar altele dupa o redecolare in urma unei aterizari de urgenta, este cert ca a intervenit un incident tehnic imediat dupa decolare, avionul percutand blocul de zece etaje, aflat in zona sudica a aeroportului, mai exact in Piata Azadi din districtul Azeri. De fapt, toata partea din jurul aeroportului este plina de cartiere rezidentiale foarte populate. Imobilul lovit a luat foc in intregime. Autoritatile apreciaza ca in bloc erau cel putin 250 de persoane. Culmea ironiei, si in acest bloc locuiau familii de militari, fapt explicabil, intre altele, intrucat Aeroportul Mahrabad este atat civil, cat si militar. In fine, imobilul se gasea exact pe directia de zbor spre si dinspre aeroport. Iranul are circa 15 avioane C-130 pe care le-a achizitionat din SUA pe timpul regimului sahinsahului Reza Pahlavi Aryamehr.
Accidente aeriene in serie
Supus unui embargou american dupa revolutia islamica din 1979, Teheranul nu a mai putut cumpara echipamente si piese de schimb pentru ele. Ca urmare, accidentele grave n-au lipsit: in iunie 2003, un C-130 s-a prabusit - sapte morti; in 1997, un altul a facut la fel pe Aeroportul Machhad (nord-est) provocand 86 de victime, iar in februarie 2000 un C-130 s-a ciocnit cu un Airbus 300. De notat ca, la 19 februarie 2003, un Il-76 civil a cazut in sud-estul tarii, iar cei 276 "pasduran" (gardieni ai revolutiei) de la bord au decedat cu totii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite