Peste de 30.000 de morti in cutremurul care a devastat Asia de sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seismul de 7,6 grade pe scara Richter care a lovit sambata Pakistanul, India si Afganistanul devastand regiuni intregi a lasat in urma imagini de groaza: mame care isi plang copiii striviti sub

Seismul de 7,6 grade pe scara Richter care a lovit sambata Pakistanul, India si Afganistanul devastand regiuni intregi a lasat in urma imagini de groaza: mame care isi plang copiii striviti sub daramaturile caselor, oameni de toate varstele ramasi fara acoperis deasupra capului. Bilantul seismului, se pare cel mai puternic din regiune in ultima suta de ani, se agraveaza tot mai mult. Circa 30.000 de persoane si-au pierdut viata numai in Kashmirul controlat de Pakistan, a anuntat Tariq Farooq, ministrul local al comunicatiilor. In Pakistan au murit peste o mie de persoane si cel putin 325 in Kashmirul indian. Orase mai mici si sate intregi au fost, pur si simplu, rase de pe fata pamantului. Numai in orasul pakistanez Mujaffarabad au murit 500 de copii ingropati de vii sub daramaturile unei scoli. Numarul mortilor creste insa pe masura ce echipele de salvare reusesc sa patrunda intre daramaturile cladirilor. Faptul ca liniile telefonice terestre au fost intrerupte, iar retelele mobile sunt supraaglomerate, face de asemenea foarte dificila estimarea exacta a numarului victimelor si a pagubelor produse. In capitala pakistaneza Islamabad, care a fost zguduita serios timp de un minut, la ora locala 8:50 (3:50 GMT), oamenii panicati au parasit imobilele, seismul fiind urmat de alte 45 de replici in 24 de ore. Si locuitorii capitalei afgane, Kabul, au simtit seismul, multi iesind in strada de teama ca imobilele sa nu se prabuseasca peste ei. ,Am vazut cladiri prabusindu-se. A fost infiorator", a marturisit un pakistanez.
NATO refuza ajutorarea sinistratilor
In urma apelului lansat de presedintele pakistanez Pervez Musha-rraf intregii lumi, "Cerem asistenta interna-tionala. Avem destui oameni, dar avem nevoie de sprijin financiar", comunitatea internationala s-a mobilizat imediat pentru a trimite echipe de salvare, medici si ajutoare financiare pentru zecile de mii de sinistrati din regiunile izolate din Asia de sud. Japonia, SUA si UE au fost printre primele care au oferit asistenta si ajutor financiar regiunilor afectate, in special Pakistanului. UE a anuntat deblocarea a trei milioane de euro, Japonia, Grecia, Elvetia, Rusia, China, Franta au trimis in Pakistan atat echipe de salvare, cat si ajutoare financiare si materiale. Marea Britanie, unde traieste o importanta populatie provenind din Asia de sud, a trimis, de asemenea, echipe de salvare si a deblocat circa 200.000 de dolari. Si Israelul a trimis ajutoare. Solidaritatea a fost si mai accentuata in randul tarilor musulmane. Arabia Saudita a creat un pod aerian pentru a transporta medici, medicamente, corturi, paturi si alimente. Cinci echipe de salvare turce au plecat spre Pakistan, cu 11 tone de asistenta umanitara. Unicef a trimis ajutoare si echipe de specialisti, luand in considerare ca in zonele afectate copiii sunt vulnerabili la foame, frig, boli si traumatisme. Presedintele american George W. Bush, a declarat ca SUA sunt gata sa furnizeze asistenta supli-mentara daca este nevoie si si-a indreptat gandurile si rugile spre cei care au fost loviti de "aceasta ingrozitoare tragedie". Cu toate ca au in dotare zeci de elicoptere si avioane, necesare transportului de ajutoare, la doar 500 de kilometri de zonele sinistrate, fortele militare internationale de pace sub comanda NATO in Afganistan au anuntat ca nu intentioneaza sa trimita elicoptere sau alte echipamente in sprijinul pakistanezilor pentru ca ,nu s-au primit ordine de la Washington,.
Cutremurele, un fenomen obisnuit In zona
Violentul seism care a lovit sudul Asiei este rezultatul "coliziunii a doua continente, continentul indian si placa euroasiatica", a explicat un seismolog de la Observatorul de stiinte ale pamantului de la Strasbourg, Henri Hassler. ,India se deplaseaza spre nord cu doi centimetri pe an, din acest motiv producandu-se seisme dramatice. ,Miscarea catre nord a continentului indian continua de milioane de ani si este la originea muntilor din lantul himalayan, inca in formare", a rezumat acesta.

Neexcluzand posibilitatea ca in Romania sa aiba loc cutremure in urmatoarea perioada, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, afirma ca descarcarea placilor tectonice in zona Pakistanului reduce riscul unor seisme cu magnitudine mare in tara. Marmureanu a precizat ca seismul din Asia de sud a fost cauzat de miscarea unui bloc tectonic aflat initial in Antarctica si care s-a deplasat de-a lungul vremii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite