De ce mor porumbeii din Sfântu Gheorghe?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 35 de exemplare au pierit în doar câteva zile Zeci de porumbei au fost găsiţi morţi sau leşinaţi în mai multe zone ale oraşului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Se pare că

Peste 35 de exemplare au pierit în doar câteva zile

Zeci de porumbei au fost găsiţi morţi sau leşinaţi în mai multe zone ale oraşului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Se pare că vietăţile au fost otrăvite.

Mai mulţi cetăţeni din Sfântu Gheorghe au reclamat preşedintelui Asociaţiei de Ornitologie "Rara Avis" din Covasna, Kelemen Laszlo, că peste 35 de exemplare de porumbei au fost găsiţi morţi sau leşinaţi.
Cauzele morţii nu sunt încă stabilite, dar preşedintele asociaţiei este convins că păsările au fost otrăvite.

Vânătoare de porumbei?

Ornitologul Kelemen Laszlo nu crede că păsările ar fi suferit de vreo boală. "Mai degrabă cred că au fost otrăvite. Acum nu pot afirma dacă a fost vorba de un accident sau de o mână criminală", a declarat Kelemen.
Acesta spune că a primit o mulţime de telefoane de la oameni care au reclamat că au găsit păsări moarte ori în agonie.

"Eu am văzut păsări în agonie la marginea drumului. Erau cinci porumbei care, după părerea mea, păreau a fi otrăviţi. După nici două ore, păsările au murit", a mai spus Kelemen. El susţine că este posibil ca cineva să fi otrăvit micile vietăţi nu ca să le omoare, ci ca să le ameţească şi să le prindă.

"S-a mai practicat la noi vânătoarea de porumbei. Unora le place carnea acestor păsări şi de aceea comit asemenea fapte. Dar această practică este extrem de periculoasă", atenţionează ornitologul.

Pericole nebănuite

"Dacă un porumbel care a fost otrăvit este lăsat să zacă pe marginea unui drum sau în câmp, leşul lui devine un mare pericol. O pasăre de pradă sau o pisică pot devora cadavrul şi, în final, aceste vietăţi vor muri. Nu vreau să mă gândesc ce se poate întâmpla cu un copil care se joacă în locul în care un inconştient a pus otravă", mai spune preşedintele asociaţiei.

Kelemen este îngrijorat de moartea acestor păsări şi spune că situaţia ar putea crea panică în rândul oamenilor care pot crede că este vorba de gripă aviară. "Vom cere ajutorul autorităţilor pentru a stopa otrăvirea păsărilor", a conchis Kelemen Laszlo.

Leşul unui porumbel otrăvit lăsat pe marginea unui drum devine un mare pericol
Kelemen Laszlo, preşedintele Asociaţiei de Ornitologie "Rara Avis" Covasna

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite