Nu mai sunt la modă perdelele bunicii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu neapărat, spun designerii, dar trebuie să le asortăm cu restul mobilierului Materialele textile şi texturile sunt cele care dau personalitate locuinţei, au stabilit designerii

Nu neapărat, spun designerii, dar trebuie să le asortăm cu restul mobilierului

Materialele textile şi texturile sunt cele care dau personalitate locuinţei, au stabilit designerii europeni la "Il Salone dei Mobili" desfăşurat la Milano. Din voal, saten, organza, cu aplicaţii de dantelă sau tip rulou, perdelele rămân şi astăzi în topul aranjamentelor pentru interior.

Textilele folosite în amenajarea locuinţei au un dublu rol. Pe de o parte este vorba de aspectul estetic, pe de altă parte intervine latura practică, aceea de protecţie senzorială împotriva agresiunilor fonice, vizuale şi energetice. Perdelele, draperiile, covoarele, ca de altfel toate materialele textile alese inspirat potenţează atmosfera camerei, putând fi elemente de interes ale interiorului.

Ce facem dacă avem la fereastră clasicele perdele de dantelă ale bunicii? Renunţăm la ele? Nu neapărat, spun specialiştii. Pot rămâne la locul lor dacă mobila din casă este una din lemn masiv. Şi chiar dacă nu este şi avem un interior modernist, în trend minimalist, cu lucruri din inox, lucioase şi drepte, nu trebuie neapărat să renunţăm la perdelele de dantelă. "Putem pune un tapet sau o lustră clasică şi putem păstra perdelele", ne-a sfătuit arhitect Luminiţa Frăţiman, de la firma X-TRA ART.

Jaluzelele dau atmosferă de firmă

Specialista recomandă perdelele simple, în culori deschise şi transparente. "Nu aş recomanda jaluzelele de niciun fel în interior. Sunt terne. Dau o atmosferă de firmă, birou sau magazin şi nicidecum de casă", opinează arhitecta.

Ea adaugă că ruloul din lemn de bambus este mai degrabă potrivit pentru terase, în timp ce pentru camere rămân în actualitate perdelele şi draperiile. "Dacă vrem neapărat jaluzele, putem opta pentru cele romane, din material textile", a explicat specialista. Orice opţiune am avea, recomandarea include numai materialele naturale - bumbac, mătase sau tul. Perdelele şi draperiile trebuie asortate cu nuanţa mobilierului. "Dacă avem un mobilier greu, din lemn masiv, vom pune o perdea simplă, care să nu încarce suplimentar spaţiul", a conchis arh. Luminiţa Frăţiman.

Perdelele-rulou merg în living

Perdeaua nu mai are simplul rol de a reţine o parte din lumină, ci şi pe acela de a o reda în felul în care are nevoie de ea un spaţiu anume, explică arhitect Andreea Stan, de la firma Atelier Design. Ea este de părere că perdelele tip rulou cu motive florale mari sau cu motive abstracte, dar neapărat colorate, discret sau afirmat, sunt bine-venite într-o încăpere de tip living. "Trendul stabilit la Salonul de Mobilă de la Milano tinde să suprime linia de demarcaţie între tapet şi perdea. În timp ce tapetul a început să se îndepărteze de perete, jucând spaţiu, compartimentându-l, fentând ochiul şi percepţia noastră despre spaţiul respectiv, perdeaua sau panoul tinde să se aplatizeze, integrându-se în linia data de tapet", ne-a spus arhitect Andreea Stan.

Preţuri la perdele din materiale naturale

Perdele bumbac 5,05 lei ml

Perdea tafta în două culori 41,86 lei/ml

Perdele mătase 452, 2 lei bucata

Perdele organza 560,5 lei bucata

Perdele organza imprimate 7,0 lei/ml

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite