Când moartea poluează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei preocupaţi de protejarea mediului caută soluţii pentru sicrie ecologice Suedezii propun să facem trecerea în Lumea de Dincolo între coji de cartofi, britanicii creează sicrie

Cei preocupaţi de protejarea mediului caută soluţii pentru sicrie ecologice

Suedezii propun să facem trecerea în Lumea de Dincolo între coji de cartofi, britanicii creează sicrie "nebune" şi biodegradabile, iar americanii fac coşciuge din ziare reciclate. Funeraliile ecologice sunt noua tendinţă în materie de înmormântări în întreaga lume.

În timp ce designerii creează sicrie în forme originale, oamenii cer tot mai mult coşciuge biodegradabile. De departe, lideri în materie de funeralii verzi sunt britanicii, care au manuale speciale despre cum să faci înmormântări prietenoase cu mediul. Directorul Natural Death Center din Londra (n.r. - Centrul de Morţi Naturale), Michael Jarvis, spune că o înmormântare "verde" nu presupune îmbălsămarea. "Orice înmormântare poate fi ecologică. Noi folosim gheaţa în loc de formaldehidă, care e periculoasă din cauză că se poate infiltra în sistemul apei", a spus Michael Jarvis, citat de Associated Press.

În Marea Britanie există cimitire ecologice, care sunt foarte căutate. Până acum, peste 9.000 de persoane au fost îngropate în asemenea cimitire. Specialiştii britanici susţin că până în 2010, numărul britanicilor îngropaţi în cimitirele verzi va depăşi 20.000.

Directorul Michael Jarvis spune că, săptămânal, aproximativ 4.000 de persoane optează pentru sicrie biodegradabile, realizate în proporţie de 90% din carton reciclabil.

Coşciuge "nebune" la englezi

Una dintre cele mai vechi fabrici de sicrie din Marea Britanie, Vic Fearn, a început să creeze coşciuge în forme originale. Botezate "Crazy coffins" (n.r. - "coşciuge nebune"), acestea au forme dintre cele mai ciudate. "Nu am inventat nimic, clienţii au venit la noi", a declarat John Gill, directorul societăţii.

Primul astfel de coşciug a fost în formă de avion şi, de atunci, cererea este în medie de unul pe lună. Printre ultimele creaţii se află un sicriu Rolls Royce, care a fost făcut în două săptămâni şi a costat 40.000 de lire sterline. Există şi coşciuge care sunt pictate manual. "Vopseaua utilizată este ecologică", a precizat Gill. Mintel, o altă societate de funeralii, arată că aproximativ 63% din britanici preferă un coşciug ecologic.

Morţii, îngrăşământ pentru flori

În Suedia, biologul Susanne Wiigh-Maesak a propus ca întoarcerea în pământ să se facă între coji de cartofi. Pentru "invenţia" sa, biologul a primit susţinerea Bisericii Luterane, dar şi a guvernului suedez. În acest caz, cadavrul ar trebui să fie uscat prin congelare, transformat în pudră şi îngropat într-un ambalaj din coji de cartofi. De aici ar urma să devină foarte rapid îngrăşământ pentru flori. Încântată de mecanism, biserica a cumpărat chiar o participaţie de 5% în compania inventatoarei.

La rândul lor, guvernanţii au declarat că intenţionează să promoveze tehnica uscării prin congelare, o alternativă ecologică la crematoriu. Motivul invocat a fost că arderea corpurilor generează emisii de mercur şi dioxină, iar cenuşa înhumată se descompune foarte lent şi uneori otrăveşte pânza freatică.

Ideea biologului suedez a prins foarte bine şi în alte ţări precum Coreea de Sud, Africa de Sud, Marea Britanie şi Statele Unite. În aceste ţări a fost comandat aparatul care usucă prin congelare, numit Promotorium.

Nitrogenul dăunează mediului

Există însă şi critici asupra metodei de transformare a cadavrelor în pudră. Specialiştii arată că urmele de nitrogen lichid care este folosit în timpul procesului ar putea rămâne în sol o lungă perioadă de timp, fără să se descompună. Criticii mai spun că îngroparea rămăşiţelor pământeşti la numai 70 de centimetri de suprafaţă poate fi periculoasă pentru mediu.

Îngropaţi între ziare

În America e în mare vogă coşciugul din ziare reciclate. Chiar dacă metoda a fost adusă din Marea Britanie, americanii au început să producă local astfel de sicrie în California, Florida, New York, Texas şi South Carolina. Coşciugele biodegradabile costă de la 100 de dolari până la 3.000 de dolari, în funcţie de model. Reprezentanţii Asociaţiei Internaţionale de Cimitire, Crematorii şi Funeralii susţin că piaţa înmormântărilor verzi din SUA e în plină expansiune, în prezent generând aproximativ 11 milioane de dolari anual.

Funeraliile verzi nu-i interesează pe români

Reprezentanţii Asociaţiei de Pompe Funebre (APF) din România susţin că românii aflaţi la necaz nu se gândesc la cât de ecologică e înmormântarea. Cele mai cerute sicrie sunt cele din lemn de brad. "Dacă e din brad, se descompune mai repede", spune Elisabeta Croitoru, reprezentant APF. Reprezentantul firmei Anthony susţine că oamenii sunt interesaţi mai ales de preţ. "La noi, omul când e la necaz vine şi comandă, nu se mai gândeşte să comande ecologic", spune unul dintre angajaţii de la Anthony. Preţul unui coşciug variază între 400 şi 1.000 de lei, în funcţie de model, dar există şi coşciuge din export care depăşesc 10.000 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite