Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al lui Traian Băsescu, este noul ministru al Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Lăzăroiu este noul ministru al Muncii. Interimatul lui Emil Boc s-a terminat după 43 de zile.

UPDATE Premierul Emil Boc i-a predat lui Sebastian Lăzăroiu mandatul de ministru al Muncii. Şeful guvernului a declarat că "au discutat câteva dintre priorităţile pe care ministerul le are: continuarea controalelor pentru combaterea muncii la negru, continuarea implementării noului cod al muncii, legea asistenţei sociale, o lege care încurajează munca şi îi sprijină pe cei care au cu adevarat nevoie, Legea dialogului social, adoptată prin asumarea răspunderii şi care acum trebuie promovată".

Boc a conchis că ministerul Muncii este un minister unde e mult de lucru, dar la care se văd rezultatele.

Proaspătul ministru al Muncii a declarat că nu va ezita să se consulte cu foştii miniştri:domnul Botiş, domnul Şeitan şi cu domnul Boc, care a fost timp de 44 de zile minsitru interimar.

"Nu sunt chiar un străin. Eu am avut o lună de concediu. Am lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Am şi ceva experienţă acumulată la realizarea Raportului prezidenţial privind analiza riscurilor sociale  Am avut o discuţie cu domnul Emil Boc despre priorităţile guvernamentale pe acest domeniu. Nu voi ezita nicio clipă să ma consult cu foştii miniştri, domnul Botiş, domnul Şeitan şi cu domnul Boc, care a fost timp de 44 de zile minsitru interimar", a declarat Lăzăroiu.

UPDATE La ceremonia de depunere a jurământului, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că acesta va continua politicile discutate la Cotroceni pe vremea când era consilier prezidenţial.

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

- Este prima dată de când ne cunoaştem, de când lucraţi petru mine, când vorbesc numai eu. Până acum tot aveaţi păreri, de unele chiar am ţinut cont.

- Aş spune că desenarea dumneavostară se face într-un moment favorabil, pentru că reforma sistemul social a fost începută, chiar dacă mai trebuie făcute multe, şi pentru că pentru ministerul dumneavostră s-a aprobat un credit de 500 milioane de euro pentru reforma sistemului social.

- Nu neg că îmi fac iluzii că veţi rămâne un promotor al ideilor pe care le-am împărtăşit. (Preşedintele s-a referit la nevoia de revizuire a Constituţiei şi de reîmpărţire teritorială a României)

- Sunteţi unul dintre sociologii care aţi decis să nu rămâneţi la nivel de a da sfaturi şi vă urez să reuşiţi.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Sebastian Lăzăroiu în funcţia de ministru al Muncii.

Sebastian Lăzăroiu este unul dintre cei care au susţinut retragerea lui Emil Boc de la şefia Guvernului şi înlocuirea lui cu un tehnocrat.

Acesta va depune jurământul în această seară, după ce premierul Emil Boc l-a nominalizat pentru a ocupa funcţia de ministru al Muncii. Astăzi a expirat interimatul lui Boc, ca urmare a demisiei lui Nelu Ioan Boţiş, implicat într-un scandal cu fonduri europene.

Sebastian Lăzăroiu a fost eliberat din funcţia de consilier prezidenţial pe 28 aprilie, raporturile de muncă ale acestuia cu Administraţia Prezidenţială încetând de la 1 mai, prin acordul părilor.

Cine este Sebastian Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu este licenţiat în sociologie. Are un master în politoilogie şi este doctorand tot în sociologie.

În anul 2007 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în sociologie la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti.

Începând cu 2003 este profesor asociat la facultatea de Sociologie. A fost în trecut cercetător şi director general la CURS şi director de cercetare la CSOP/TNS.

A fost numit consilier prezidenţial la nou înfiinţatul Departament de Planificare şi Analiză Politică în 15 martie 2007.

Sebastian Lăzăroiu este necăsătorit şi are un copil.

Ce spunea Lăzăroiu despre pensionari

Într-un interviu acordat ziarului gandul.info, Lãzãroiu spunea, la mijlocul lunii mai, că pensionarii vor trece mai uşor peste această perioadă pentru că vor primi sprijin de la nepoţi.

“Din fericire, există aceastã solidaritate între generaţii în România. Nu existã în alte ţãri. Acolo familiile merg pe drumuri diferite. La noi, în schimb, pãrinţii, bunicii, copiii se ajutã între ei. Existã aceste reţele de rudenie care încã funcţioneazã şi care sunt specifice societãţilor tradiţionale mai degrabã, dar funcţioneazã, şi asta îi ajutã şi pe unii şi pe ceilalþi. Bunicii îşi cresc nepoţii, îi ajutã pe tineri sã poatã merge la serviciu, iar copiii îşi ajutã cu bani pãrinţii”.

Ce spunea Lăzăroiu despre tăierea salariilor şi reducerea ajutoarelor sociale

Potrivit fostului consilier prezidenţial, actual ministru al Muncii, tăierea salariilor cu 25% a fost cea mai bună măsură luată de Guvernul Boc în 2010.

"Au fost multe decizii bune în 2010, începând cu tăierea salariilor cu 25%. Deci după anunţul din mai au început nişte măsuri, care sunt de austeritate, în sensul că nu au cum să facă toţi românii fericiţi acum, dar vor aduce puţină fericire pentru toţi românii mai tarziu. Şi restructurarea tuturor ajutoarelor sociale şi tăierea unora dintre ele pentru a reduce dependenţa oamenilor de stat", declara Sebastian Lăzăroiu la finalul lui 2010, într-un interviu pentru ziare.com.

Totodată, acesta a afirmat de nenumărate ori că Puterii îi poate fi reproşat faptul că a întârziat cu câteva luni aplicarea măsurilor de austeritate, având astfel partea ei de vină în actuala criză.

Pe lista scurtă a lui Emil Boc pentru şefia Ministerului Muncii s-au aflat: Marian Preda, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România, Claudia Boghicevici şi Raluca Turcan.

Înaintea anunţului privind nominalizarea lui Lăzăroiu, surse guvernamentale declaraseră pentru Mediafax că Sulfina Barbu a fost propunerea prezentată de premierul Emil Boc preşedintelui Traian Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite