11 ministri isi ascund firmele sau interesele de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Resurse Juridice, o ONG implicata in monitorizarea legilor anticoruptie, a ajuns la concluzia ca aplicarea acestora a inregistrat, in 2005, evolutii pozitive la nivel local. Combaterea

Centrul de Resurse Juridice, o ONG implicata in monitorizarea legilor anticoruptie, a ajuns la concluzia ca aplicarea acestora a inregistrat, in 2005, evolutii pozitive la nivel local. Combaterea si sanctionarea faptelor de coruptie, a incompatibilitatilor si a conflictelor de interese au ramas insa dificil de realizat. O problema cu care s-a confruntat Centrul de Resurse Juridice a fost incalcarea principiului transparentei de catre membrii Guvernului, care refuza declararea intereselor rudelor de gradul I. Din cele 24 de cereri trimise membrilor Executivului, doar 8 au formulat raspunsuri complete cu privire la declaratiile de interese. In timp ce 5 ministri au transmis raspunsuri incomplete, 11 au refuzat sa dea vreo explicatie. Printre acestia se numara ministrul Mediului - Sulfina Barbu; Educatiei - Mircea Miclea; Culturii - Mona Musca, Sanatatii - Mircea Cinteza si chiar premierul Calin Popescu Tariceanu. In actualul Guvern, CRJ a constatat o scadere a cazurilor de incompatibilitate. In timp ce, in 2004, Centrul a reclamat 24 de astfel de cazuri, in acest an numarul lor a scazut la patru, toti fiind consilieri judeteni.
Functionarii de la Fisc au firme de consultanta fiscala
Reprezentantii Centrului de Resurse Juridice considera ca una dintre marile carente care exista in lupta impotriva coruptiei este lipsa unei Comisii de Cercetare a Inaltilor Functionari Publici. "In acest moment, un inalt functionar public nu poate fi tras la raspundere pentru faptele sale, deoarece nu exista nici o institutie care sa cerceteze abaterile lor. Si cum legea prevede ca sanctiunile disciplinare se aplica in termen de maximum sase luni de la data savarsirii abaterilor, s-a creat inca o modalitate de eludare a legii", a declarat Radu Nicolae, coordonatorul de Integritate Publica la Centru de Resurse Juridice. Centrul de Resurse Juridice s-a plans ca a cerut, inca din februarie 2005, Parchetului Bacau sa declanseze controlul averii lui Dumitru Sechelariu, dar procurorii nu au luat nici o masura. Functionarii publici din Garzile Financiare si directiile judetene ale finantelor publice au fost si ei monitorizati de CRJ, care a constatat ca acestia sau rudele lor sunt in conflict evident de interese, detinand firme de consultanta fiscala. Astfel ca acestia incalca regula abtinerii, in sensul ca, daca au un interes, ar trebui sa se abtina de la solutionarea unor cereri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite