Strategia de dezvoltare a Justiţiei în următorii patru ani: un prim pas "mica reformă" sau accelerarea procedurilor de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică Strategia de dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public în perioada 2010-2014, care are ca principal obiectiv adoptarea şi implementarea noilor coduri, potrivit declaraţiilor ministrului de resort, Cătălin Predoiu.

"Strategia urmează să fie discutată cu reprezentanţii sistemului judiciar şi ulterior supusă aprobării Guvernului prin Hotărâre de Guvern şi va fi comunicată şi reprezentanţilor profesiilor juridice, pentru că are la bază o viziune integratoare şi cuprinzătoare a actului de Justiţie", a spus Predoiu, care a adăugat că pe baza Strategiei urmează să fie redactat şi un Plan de Acţiune.

Strategia prezentată de minister este organizată în "marea reformă" şi "mica reformă".

"Mica reformă" prevede modificări ale actului justiţiei astfel încât să se realizeze o accelerare a procedurilor de judecată. Potrivit declaraţiilor oficialului de la Justiţie, strategia conţine prevederi pentru simplificarea procedurilor de citare, simplificarea competenţelor instanţelor şi a celor de judecare a recursurilor în interesul legii de la instanţa supremă. Ministrul a precizat căo lege menită a accelerea procedurile de judecată va fi lansată în dezbate în acestă săptămână.

Strategia cuprinde şi o serie de prevederi care urmăresc consolidarea capacităţii şi responsabilităţii Consiliului Superior al Magistraturii, reorganizarea instanţelor, reorganizarea Ministerului Public, finalizarea procesului de reorganizare a Ministerului Justiţiei, eficientizarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dezvoltarea Serviciului de Probaţiune şi reformarea Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. De asemenea, se doreşte unificarea practicii judiciare şi îmbunătăţirea pregătirii profesionale a magistraţilor, consolidarea integrităţii instituţiilor din sistemul judiciar, prin promovarea standardelor etice şi de conduită anticorupţie la nivelul tuturor profesiilor juridice şi evaluarea eficienţei mecanismelor preventive anticorupţie la nivel instituţional şi actualizarea acestora precum şi creşterea gradului de implicare a societăţii civile în agenda anticorupţie.

Totodată, ministrul Predoiu îşi doreşte ca prin Strategia de dezvoltare să se asigure şi finanţarea corespunzătoare a Justiţiei prin asigurarea resurselor suficiente pentru implementarea codurilor şi prin eficientizarea acţiunii Ministerului Justiţiei în domeniul accelerării investiţiilor şi atragerii de fonduri europene.

"Dorim să implementăm un instrument realist şi pragmatic. Mai mult, Ministerul Justiţiei dovedeşte că are un mod de lucru european, definitivând acest document de politică publică, numai după etapa de consultare. Scopul nostru este ca toate cele trei puteri să susţină şi să coopereze în aplicarea Strategiei. Strategia va conferi predictibilitate, transparenţă, coerenţă şi stabilitate acţiunii Guvernamentale în sfera organizării Justiţiei", consideră Cătălin Predoiu.

Predoiu a declarat că a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţilor de Apel, Ministerului Public şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca Serviciu Public, elaborată de Ministerul Justiţiei pe baza tezelor şi principiilor aprobate de Guvernul României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite