Din mină, la şevalet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 21 de ani în mină, Petru Birău a devenit un pictor de succes Fostul ortac, originar din satul Cimpa, a devenit pictor şi profesor de desen. În vârstă de 42 de ani, fostul miner a

După 21 de ani în mină, Petru Birău a devenit un pictor de succes

Fostul ortac, originar din satul Cimpa, a devenit pictor şi profesor de desen. În vârstă de 42 de ani, fostul miner a cochetat încă din copilărie cu pictura.

Pentru că părinţii lui nu aveau prea mulţi bani, Petru nu s-a putut înscrie la o facultate pentru a-şi definitiva educaţia artistică. S-a căsătorit imediat după terminarea liceului şi a trebuit să-şi întreţină familia. Aşa că s-a orientat, mai mult forţat, către un loc de muncă bine plătit în mină.

A muncit 21 de ani la Exploatarea Minieră Petrila, însă nu a renunţat la artă. "Pictam în timpul liber, dar nu prea puteam să mă ocup de treabă, după ce ieşeam din şut. De-abia mă reobişnuiam cu lumina zilei.

Totuşi, am pictat mult în concedii şi chiar am avut lucrări expuse la saloane de artă din Cluj, Deva şi Petroşani. Pe unele dintre ele am fost obligat să le vând pentru că m-au impresionat cei care le voiau în colecţiile personale. Banii primiţi au fost puţini, dar nu le-am vândut pentru bani", spune fostul miner.

Investiţie în artă

Petrică Birău s-a disponibilizat de la mina unde era angajat, în februarie 2006, deşi mai avea puţin până la pensie. A primit 200 de milioane de lei (echivalentul a 6.000 de euro) drept plată compensatorie. Bani pe care i-a folosit pentru a-şi împlini visul, acela de a ajunge un pictor adevărat.

A intrat la Facultatea de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din Târgu Jiu, unde s-a remarcat imediat. "Aveam banii necesari pentru studii şi am zis că-i cel mai bun moment să fac ce-mi doresc. Recent, am absolvit facultatea şi predau desenul la şcolile din Valea Jiului", spune fostul miner.

Petru Birău a fost unul dintre cei mai apreciaţi studenţi, iar drept recompensă pentru dorinţa de a-şi realiza visul, profesorii universitari i-au decernat, în primăvara acestui an, la absolvire, Placheta Universităţii "Constantin Brâncuşi" Târgu Jiu, pentru rezultate deosebite obţinute în activitatea studenţească în 2008.

Minerul-artist nu s-a mulţumit cu condiţia de profesor de desen şi a continuat să lucreze, iar operele sale au atras imediat atenţia. A fost invitat la o tabără de creaţie din Cehia, unde picturile sale au fost expuse în diferite colţuri ale ţării. Ortacul a fost invitat să organizeze o expoziţie şi în acest an, pe 1 decembrie, în Belgia, la Bruxelles.

Expoziţii în Franţa, în 2007

A fost invitat de vicepreşedintele Societăţii Poeţilor Francezi din Paris, Linda Bastide.

A ilustrat coperţile a două volume de poezii scrise de Linda Bastide.

A expus la Salonul de aur al Palatului Behague din Paris, la Capelle des Penitents Bleus din localitatea Narbonne, şi în localităţile Armissan şi Gruissan.

A vândut o parte din lucrări şi a dăruit câteva dintre ele pentru ospitalitatea şi căldura cu care a fost primit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite