Un militar român ucis şi alţi patru răniţi în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un militar din trupele româneşti dislocate în Afganistan, aflat la bordul unui trasportor amfibiu blindat (TAB), a fost ucis, ieri, în urma exploziei unei bombe. Alţi patru soldaţi, aflaţi

Un militar din trupele româneşti dislocate în Afganistan, aflat la bordul unui trasportor amfibiu blindat (TAB), a fost ucis, ieri, în urma exploziei unei bombe. Alţi patru soldaţi, aflaţi în acelaşi vehicul, au fost răniţi, dar starea lor este stabilă.

Potrivit ministrului apărării, Teodor Meleşcanu, TAB-ul, aparţinând Batalionului 33 vânători de munte "Posada", executa o misiune de patrulare în sudul provinciei afgane Zabul. Transportorul a călcat peste un dispozitiv exploziv improvizat, deflagraţia extrem de puternică distrugând în mare parte vehiculul de luptă. Conducătorul TAB-ului, sergentul major Aurel Marcu, de 31 ani, a murit pe loc.

Alţi patru militari au fost răniţi: locotenentul Nicolae Grigore, fruntaşul Alex Octavian Zahiu şi sergenţii Mircea Solomon şi Marius Enescu. Aceştia au fost transportaţi iniţial la spitalul bazei militare din Qalat, unde au primit asistenţă medicală. În funcţie de gravitatea răni-lor, militarii vor fi spitalizaţi într-un spital din Germania, ori în România.

Sergentul major Aurel Marcu a lăsat în urmă o soţie şi un copil. Batalionul său, care făcea parte din Forţa internaţională de securitate ISAF, aflată sub comanda NATO, şi în cadrul operaţiunii Endurin Freedom, ajunsese în Afganistan în iulie 2007. Căzuţi la datorie În ultimii 15 ani, peste 4.000 de militari români au participat la misiuni internaţionale.

În tot acest timp, mai mult de zece militari români au murit în misiuni de luptă peste hotare. Primele victime româneşti pe teatrul de operaţiuni din Afganistan s-au înregistrat în noiembrie 2003, când transportorul în care se aflau sergenţii-majori Iosif Silviu Fogoraşi şi Mihai Anton Samuilă a fost distrus de o mină. Au mai plătit cu jertfa supremă sergentul Narcis Şonei (în 2005), precum şi soldatul Ionel Drăguşanu (în 2006). (Sorin Ghica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite