Un milion de pelerini la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Moldovei este în aceste zile cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. Pentru a ajunge la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale

Capitala Moldovei este în aceste zile cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa.

Pentru a ajunge la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur, pelerinii sosiţi din ţară şi străinătate au fost nevoiţi să stea la rând aproximativ 12-13 ore, ignorând temperaturile scăzute din timpul nopţii. Potrivit autorităţilor, aproximativ 25.000 de persoane aşteptau ieri la coadă, însă fluxul cel mai mai mare de-abia începea.

Mulţi dintre cei care vin la Iaşi vor să se închine la moaşte, chiar pe 14 octombrie, când este hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Jandarmii estimează că anul acesta vor participa la pelerinaj peste un milion de pelerini. Cel mai mare grup de pelerini - 1.700 de persoane - a venit din oraşul Voluntari, cu 26 de autocare. După 10 ore de aşteptare, pelerinii din Voluntari au reuşit să se închine la raclele sfinţilor. Sf. Cuvioasa Parascheva este considerată atât ocrotitoarea Moldovei, cât şi a oraşului Voluntari.

Aflat la Iaşi pentru lansarea candidaturilor PNL la alegerile europarlamentare, premierul Tăriceanu - flancat de baroana Emma Nicholson şi de liderul liberalilor ieşeni, Relu Fenechiu - s-a închinat ieri la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur şi a avut o întrevedere de aproximativ un sfert de oră cu Patriarhul Daniel. Şi democraţii se află la Iaşi, unde au avut o şedinţă de Birou Permanent şi au lansat candidaţii din Moldova pentru euroalegeri.

Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Cuvioasa Parascheva

Cuvioasa Parascheva este considerată protectoarea Moldovei. Născută într-o familie de creştini înstăriţi din localitatea Epivat, Tracia, în prima jumătate a secolului al XI-lea, tânăra Parascheva a fost un sprijin pentru săracii din localitatea natală. După moartea părinţilor, şi-a împărţit toate bunurile săracilor şi a intrat în monahism într-o mânăstire din apropierea Constantinopolului.

De aici a pornit în pelerinaj la Ierusalim, s-a nevoit cu postul şi rugăciunea într-o mânăstire de maici în pustiul Iordanului. La 27 de ani a plecat la Domnul. Moaştele ei au fost adăpostite în biserica Sf. Apostoli din Epivat, timp de 200 de ani. Din anul 1641, domnitorul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, la biserica Mânăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi". (Liliana Ivan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite