86 milioane de euro, pentru dezvoltarea reţelelor de curent şi gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii din domeniul energetic vor putea accesa, în perioada 2007-2013, fonduri de 86 milioane de euro de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, pentru finanţarea proiectelor de

Operatorii din domeniul energetic vor putea accesa, în perioada 2007-2013, fonduri de 86 milioane de euro de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, pentru finanţarea proiectelor de modernizare şi extindere a reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor, petrolului şi energiei electrice.

Beneficiarii acestor fonduri vor fi Transgaz, Conpet, Transelectrica şi cele opt companii de distribuţie a electricităţii, filiale şi foste filiale ale Electrica.

Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 89%, va proveni de la UE, iar 11% de la bugetul de stat. Valoarea estimată a cofinanţării din bugetul public pentru fiecare proiect nu va depăşi însă nivelul de 10 milioane de euro, a declarat, ieri, în cadrul unui seminar, Adrian Marin, consilier la Organismul Intermediar pentru Energie din cadrul MEF.

Printre criteriile de acordare a finanţării se află gradul de uzură a reţelelor, precum şi gradul de reducere a pierderilor tehnologice rezultat din implementarea proiectului.

Întârzieri birocratice în accesarea fondurilor

"Proiectele vor fi prioritizate pe baza vechimii reţelelor şi a nivelului pierderilor", a spus Marin. Acesta a adăugat că, pentru 2007, fondurile pe acest segment se ridică la două milioane de euro, sume suficiente doar pentru finanţarea unor studii de prefezabilitate şi fezabilitate. Pe de altă parte, Anda Bărbulescu, inginer în cadrul serviciului de Dezvoltare al Electrica, s-a declarat nemulţumită de faptul că nici la această oră nu a fost elaborat Ghidul Solicitantului pentru cei care vor să acceseze aceste fonduri structurale.

"Ghidul Solicitantului este sublim, dar lipseşte cu desăvârşire. Or, acesta ne arată ce trebuie să conţină un proiect. Ghidul trebuia să fie gata la ora aceasta, iar până se elaborează, până depui proiectul, până se face selecţie, trece anul", a spus Anda Bărbulescu. În plus, aceasta a afirmat că există şi anumite contradicţii în ceea ce priveşte cerinţele impuse de Uniunea Europeană.

"Ni se cere ca proiectul să fie rentabil din punct de vedere financiar şi social, ceea ce e o contradicţie perfectă, pentru că un proiect social nu este deloc rentabil. Părerea mea personală, de cetăţean al acestei ţări, e că aceasta este încă o capcană frumos colorată pe care ne-o întinde UE", a conchis Bărbulescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite