La mila lui Dumnezeu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80 la sută din şcolari consideră că Dumnezeu a creat lumea La începutul acestui an şcolar, într-un reportaj de televiziune, un elev dintr-o comună vasluiană, cred că se numea Fâstâci,

80 la sută din şcolari consideră că Dumnezeu a creat lumea

La începutul acestui an şcolar, într-un reportaj de televiziune, un elev dintr-o comună vasluiană, cred că se numea Fâstâci, îi spunea ziaristului că la el în sat se ridică o nouă şcoală. În cripta ei de beton se îngropaseră deja mai multe miliarde.

Banii se isprăviseră şi din noua şcoală se vedea doar scheletul ruginit de fier-beton. Primarul, vizibil abţiguit, se răţoia la camera de luat vederi şi spunea că nu este vina lui. El a fost plin de bune intenţii, a făcut rost de bani, ce vrea lumea de la el? La fel spuneau şi muncitorii care morfoleau şmechereşte câte un chiştoc în colţul gurii. Elevul european din comuna Fâstâci însă tot mai spera că poate la anul sau la anul celălalt, dacă vrea Dumnezeu, visul lui şi al colegilor lui de a avea o şcoală care să nu cadă peste ei va deveni realitate.


Nu a fost guvern după 1989 pentru care educaţia să nu fie prioritate naţională. Nu a fost ministru care să nu înroşească microfoanele vorbind despre importanţa instruirii prin şcoală a viitorului naţiei. De atâta importanţă şcolile au început să cadă în capul elevilor. Sătui de promisiuni deşarte, profesorii care nu au mai putut îndura umilinţa sărăciei salariale au părăsit sistemul.

Au rămas numai cei care nu au avut unde pleca sau cei prea bătrâni pentru a o face. Aşa am ajuns să avem un sistem de educaţie printre cele mai slabe din Europa. În dorinţa de a-şi vedea copiii "realizaţi", părinţii investesc sume importante de bani într-un sistem de educaţie paralel. Lucrurile merg din rău în mai rău - educaţia moare cu prea multe moaşe lângă ea.


Prezent pentru câteva zile în România, Jonathan Scheele, fostul ambasador european la Bucureşti, spunea, în calitate de simplu cetăţean al UE, că învăţământul românesc a rămas tributar stereotipurilor comuniste. Şi nu se poate să nu-i dai dreptate dacă te uiţi prin şcoli, prin manualele sau prin caietele elevilor!


Un studiu referitor la calitatea educaţiei, efectuat recent de Agenţia de Strategii Guvernamentale, arată că aproape jumătate din profesori cred că notele obţinute în şcoală nu au nicio legătură cu succesul în viaţă. La rândul lor, elevii consideră că este important să "ştii să te descurci" şi îşi doresc să ajungă patroni, avocaţi sau vedete de televiziune. Ce fac pentru a-şi împlini visele?

Se roagă. 80 la sută din şcolari consideră că Dumnezeu a creat lumea, în timp ce numai 20 la sută cred în Darwin şi teoria lui evoluţionistă. Şi adevărul e că numai un miracol dumnezeiesc mai poate salva învăţământul de dinozaurii din inspectorate sau de prostia cu ştaif a miniştrilor şi locotenenţilor acestora. Nu rămâne decât să ne rugăm alături de băiatul din Fâstâci, poate o vrea Dumnezeu să pună umărul, că noi tare suntem obosiţi şi neputincioşi.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite