A murit Mihai Lupoi, primul om care a vorbit la Televiziune în numele Armatei, în decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Lupoi
Mihai Lupoi

Fostul senator Mihai Lupoi, unul din personajele cheie implicate în Revoluţia din 1989, s-a stins ieri din viaţă, la vârsta de 59 de ani, răpus de cancer.

Mihai Lupoi a jucat un rol important în timpul Revoluţiei. Deşi era un simplu căpitan, Lupoi a apărut la Televiziune în 22 decembrie 1989, îmbrăcat în uniformă, şi a vorbit în numele Armatei Române, anunţând că generalul Nicolae Militaru este noul ministru al Apărării. Dovedit ca agent sovietic, Militaru a dat mai multe ordine criminale în zilele Revoluţiei, provocând, între altele, mascarele de la Otopeni şi MapN, soldate cu zeci de morţi.

Lupoi a refuzat, ulterior, să dezvăluie cine s-a aflat în spatele anunţului prin care l-a nominalizate pe Militaru la conducerea Armatei şi a fost acuzat că ar fi avut, la rândul său, relaţii strânse cu serviciile secrete ale Uniunii Sovietice. Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul" în noiembrie 2009, Mihai Lupoi a recunoscut că avea întâlniri periodice cu şeful reţelei GRU (n.red. - serviciul de spionaj al armatei sovietice) din Bucureşti. „N-am interacţionat niciodată cu vreun serviciu secret. Nu există nicio probă în sprijinul acestor bănuieli, decât întâlnirile mele cu Maiorov, şeful GRU de la Bucureşti, pe care le recunosc. Nu le-am ascuns niciodată. Am fost la el acasă, a fost la mine acasă. Dar relaţia dintre mine şi Maiorov era una bazată pe prietenie şi atât. Nici nu mai ştiu cum ne-am cunoscut. Îmi amintesc doar că îmi aducea nişte biscuiţi danezi excepţionali pentru fiul meu. Ne-am împrietenit, mi-a povestit de fiul lui, care era şi el ofiţer în marina militară. Era o relaţie personală, nu legată de servicii. În plus, eu am avut la Armată dosar de presupus agent britanic, ceea ce se bate cap în cap cu ruşii", afirma Lupoi.

Citiţi un interviu acordat de Mihai Lupoi ziarului "Adevărul" în noiembrie 2009

După Revoluţie, Lupoi a avut o traiectorie cel puţin bizară. A fost, timp de câteva luni, ministru al Turismului în primul guvern post-decembrist. Apoi s-a înscris în PNL şi a fost acuzat, în timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, că ar fi participat la incendierea Ministerului de Interne. În iulie 1990 a plecat din ţară şi a locuit, vreme de câţiva ani, în Elveţia. Conform propriilor afirmaţii, în Ţara Cantoanelor s-a ocupat cu arhitectura, profesia sa de bază.

După ce a revenit în România, Mihai Lupoi a fost ales senator pe listele Partidului România Mare (PRM), în legislatura 2000-2004, după care a trecut la PNL şi a mai bifat un mandat de senator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite