Din acest an, microîntreprinderile depun declaraţiile fiscale şi plătesc impozitul pe salarii, trimestrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microîntreprinderile, persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, asociaţiile şi fundaţiile au din acest an un regim special în ceea ce priveşte termenele de plată a

Microîntreprinderile, persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, asociaţiile şi fundaţiile au din acest an un regim special în ceea ce priveşte termenele de plată a impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii. Noile prevederi, menite să simplifice obligaţiile contribuabililor, dar şi să reducă costurile de administrare ale Fiscului, au intrat în vigoare începând de la 1 ianuarie 2007.

Amănunte privind noile prevederi legale referitoare la termenele de declarare şi plată în cazul categoriilor de contribuabili amintite, precum şi motivul pentru care s-a operat această schimbare ne-au fost oferite de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Codul de Procedură Fiscală a fost modificat, anul trecut, prin intermediul Ordonanţei 35/2006, iar noile prevederi au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2007. "Prin excepţie de la dispoziţiile legale în vigoare privind declararea şi plata impozitelor aferente veniturilor din salarii - majoritatea din Codul fiscal - s-a reglementat ca microîntreprinderile, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, să depună declaraţiile fiscale şi să efectueze plăţile trimestrial, iar asociaţiile, fundaţiile sau alte entităţi fără scop patrimonial, cu excepţia instituţiilor publice, anual", au explicat specialiştii ANAF.

Fundaţiile şi asociaţiile depun anual declaraţiile fiscale

Aşadar, faţă de anul trecut, categoriile de contribuabili amintite mai sus vor respecta în 2007 noi termene de declarare şi plată a impozitelor aferente veniturilor din salarii. Microîntreprinderile şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente vor "trece" pe la administraţia finanţelor până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, iar asociaţiile, fundaţiile sau celelalte entităţi fără scop patrimonial, cu excepţia instituţiilor publice - până la data de 25 inclusiv a lunii ianuarie a anului următor.

Potrivit specialiştilor ANAF, schimbarea legislaţiei a urmărit o mai bună administrare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor respective, precum şi reducerea cheltuielilor de administrare a firmelor cu contribuţie bugetară nesemnificativă. "Nu în ultimul rând s-a ţinut cont de interesele contribuabililor, şi anume simplificarea poverii obligaţiilor de declarare şi plată a impozitelor", au precizat sursele citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite