Cei mici ridică greutăţi pentru a câştiga medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent de categorie, antrenamentele pentru această disciplină sunt solicitante. Până să ajungi să ridici zeci de kilograme, fie la stilul smuls, fie la aruncat, ai nevoie de sute de ore de pregătire pentru a putea deprinde metodele de bază.

Selecţia începe la vârsta de 10 ani. Aceasta este perioada optimă în care antrenorii pot începe să descopere viitori performeri. Secretarul general al forului de specialitate, Gheorghe Diaconu, ne-a declarat că cei mai mulţi halterofili provin din mediul rural.

„Mediul în care putem găsi copii cu adevărat sănătoşi este în afara marilor localităţi. Pentru a face haltere este nevoie de calităţi deosebite, pentru că acest sport nu este unul uşor”, a completat oficialul Federaţiei Române de Haltere (FRH).

Selecţia în această disciplină este îngreunată, uneori, şi de profesorii de educaţie fizică şi sport, care nu-şi îndrumă elevii spre a face haltere deoarece „le spun micuţilor că nu vor creşte sau dezvolta aşa cum trebuie”.

Iniţierea şi selecţia este perioada cea mai importantă. Gheorghe Diaconu a adăugat: „Pentru a putea ajunge într-o sală de antrenament, un copil are nevoie de un raport fizic foarte bun între braţe şi membrele inferioare. Pentru a putea avea o priză cât mai bună asupra barei care susţine halterele, elevul trebuie să aibă dimensiunile palmei mai mari. Nu oricine poate ridica greutăţi”. Pentru atragerea cât mai multor copii către haltere, cluburile nu cer taxe sau cotizaţii lunare.

NU SE PLĂTEŞTE TAXĂ LUNARĂ

Mai mult, cei mici beneficiază de cazare şi de masă gratuite la concursuri sau cantonamente. „Noi încercăm să-i stimulăm pentru a rămâne să practice această disciplină şi să aibă asigurate toate condiţiile”, a mai spus secretarul general al FRH.

Chiar dacă selecţia începe în jurul vârstei de 10-11 ani, cei mici au, timp de aproximativ doi ani, un program special de antrenament. „Pregătirea este una mai relaxantă în primele luni. Se pune accentul mai ales pe recreere, după fiecare oră.

Cei mici trebuie să vină din plăcere la sală, asta contează cel mai mult”, a mai precizat Gheorghe Diaconu.Procedeele de bază în hatere sunt genuflexiunile, tragerile şi aplecările. În timp, se pune accent şi pe dezvoltarea musculaturii spatelui, a picioarelor şi a braţelor.

 „Contează mult ochiul antrenorului. Un viitor performer descoperit la timp va fi un sportiv care va aduce rezultate. Pe când eram tehnician la clubul Olimpia Bucureşti aveam la antrenament 500 de elevi. După un an rămâneau, din păcate, maximum 10”, a spus Gheorghe Diaconu.

Pentru a ajunge la concursuri interne este nevoie de o perioadă de antrenament de cel puţin un an de zile. În timp, după ce musculatura se dezvoltă, iar halterofilul deprinde ambele stiluri, smuls şi aruncat, se poate vorbi şi de Campionate Europene şi Mondiale.

Fiecare sportiv are de îndeplint anumite baremuri pentru a putea fi selecţionat la întreceri.

image

Elena Andrieş este una dintre sportivele în care ne punem mari aşteptări. Ea a fost descoperită la Galaţi şi este speranţa României pentru Jocurile Olimpice din 2012.

image


Gheorghe Diaconu
secretar general FRH

Cluburi de haltere

- Olimpia Bucureşti. Adresa: Şoseaua Iancului nr. 128 A. Telefon: 021.250.81.66
-  Steaua Bucureşti. Adresa: Bulevardul Ghencea nr. 35. Telefon: 021.413.29.40
- CSM Botoşani. Strada Calea Naţională nr. 184. Telefon: 0244.310.151
- LPS Galaţi. Adresa: Strada Stadionului nr. 5. Telefon: 0236.498.083

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite