De mici, clienţi ai băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele avantaje ale produselor destinate copiilor sunt dobânzile mai mari la depozite şi eliminarea unor comisioane Încă de la eliberarea certificatului de naştere, chiar şi cei

Principalele avantaje ale produselor destinate copiilor sunt dobânzile mai mari la depozite şi eliminarea unor comisioane

Încă de la eliberarea certificatului de naştere, chiar şi cei mici pot deveni clienţi ai băncilor.

Părinţii sau tutorii au posibilitatea să deschidă, în numele copilului, un cont de economii sau un depozit, urmând ca la vârsta majoratului juniorul să intre în posesia banilor adunaţi de-a lungul anilor.

"Este un segment pe care băncile din statele dezvoltate l-au descoperit cu mai mult timp în urmă, reuşind astfel să ţintească o nişă pe care, altfel, nu ar fi putut să o abordeze" , susţine Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst.

Promoţii la deschidere

Deşi sunt oferite de puţine bănci din ţara noastră, produsele de acest tip se pot dovedi de real ajutor atunci când, la terminarea liceului, părinţii nu au banii necesari pentru a-şi trimite odraslele la studii în afară sau pentru plata taxelor de şcolarizare în ţară. În plus, oricine poate să efectueze depuneri în contul copilului, cu condiţia ca părintele să-şi dea, în prealabil, acordul.

"Piaţa bancară românească nu este o piaţă matură şi de aceea este nevoie de timp pentru acomodarea noilor produse. Totuşi, având în vedere că asigură băncilor resurse pe termen lung, ar trebui să vedem o diversificarea a ofertei pe acest segment", a mai adăugat Cabat.

Printre avantajele principale oferite sunt reducerile de comisioane, dobânzi mai bune, sume minime mai mici la deschiderea depozitului şi numeroase promoţii.

De exemplu, în perioada 5 mai-31iunie, BCR oferă o dobândă promoţională de 9% pe pentru conturile de economii în lei şi de 4% la euro, pentru cei care optează pe lângă produsul specific (Maxicont) şi de un Pachet Cont Curent BCR. Alte instituţii de credit oferă un premiu la deschiderea contului de economii, cum este şi cazul BRD, care îi răsplăteşte pe noii clienţi cu 20 lei sau 5 euro/dolari.

Dobândă dublă, o dată pe an

Între băncile care oferă produse copiilor se numără şi Alpha Bank, unde dobânda anuală la contul de economii ajunge la 9,25% la trei 3 luni. Dacă părinţii utilizează banii din cont, vor fi penalizaţi doar cu dobânda aferentă ultimul trimestru.

În plus, odată ce copilul are buletin, banca poate emite pe numele acestuia un card de debit, ataşat contului de economii. Iar pentru ca părinţii să poate fie înştiinţaţi de modul în care sunt cheltuiţi banii, serviciul de internet banking este oferit gratuit, ca de altfel pentru toţi clienţii băncii. Un alt avantaj este acela că, în luna iunie, banca plăteşte dublul dobânzii anuale.

Banca Transilvania oferă copiilor Kid Cont, un depozit cu acumulare şi cu capitalizare anuală a dobânzii pe o perioadă de minimum un an şi de maximum 17 ani.

Pentru a spori atractivitatea produsului, sunt oferite bonificaţii suplimentare la sfârşitul celui de-al treilea an de relaţie cu banca. Dobânzi penalizatoare se aplică în cazul în care nu a fost efectuată plata minimă lunară sau atunci când depozitul este închis înainte de termen.

Plăţi minime lunare obligatorii

Pentru a deschide un cont de economii pe numele copilului, banca solicită o sumă minimă care pleacă de la 50 lei sau o sumă echivalentă în dolari sau euro.

În plus, este necesară o depunere minimă lunară, care variază de la o instituţie bancară la alta. De exemplu, Unicredit-Ţiriac Bank solicită 5 euro (echivalent lei sau dolari americani), în timp ce la BCR depunerea lunară minimă este de 50 lei.

Dacă doriţi să deschideţi un cont de economisire sau un depozit pentru copii, banca vă va solicita, de obicei, următoarele documente: certificatul de naştere al copilului, actul de identitate al părintelui, tutorelui şi un certificat care să ateste această calitate, ca de exemplu, certificatul de căsătorie sau hotărârea judecătorească din care să rezulte cine este tutorele.

De reţinut este faptul că, până la vârsta de 14 ani a copilului, singurul care are drept de operare în cont este părintele.

După ce devine major, copilul devine titular, iar banii îi vor fi viraţi într-un cont deschis pe numele său.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite