Un mic colţ de rai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valea Doftanei. Un alt loc binecuvântat de natură! Nu am stat decât patru zile, dar suficient cât să-mi doresc să mă întorc acolo. Acolo unde aerul are gust de răşină, iar cerul se scaldă

Valea Doftanei. Un alt loc binecuvântat de natură! Nu am stat decât patru zile, dar suficient cât să-mi doresc să mă întorc acolo. Acolo unde aerul are gust de răşină, iar cerul se scaldă în culoarea limpede a râului. Acolo unde soarele - dar şi norii - răsar printre crengile bătrâne ale brazilor. Căpiţe, păşuni, păduri... ce mai, un mic colţ de rai ! La acea pensiune, aşezată în prag de munte, cu leagăne şi flori, cu miros de grătar şi fân, mi-am reamintit gustul nealterat al pământului: apa rece de izvor, aroma proaspătă a verdeţurilor culese din grădină, slana afumată din tindă, parfumul vinului limpede de ţară. Gazda, o femeie veselă şi cu un curaj de invidiat. Să conduci singură o pensiune nu e o slujbă de opt ore! Noroc cu câteva ajutoare din sat, fete tinere şi iuţi, cu pielea arsă de vânt. Corina nu are mai mult de 22 ani, ochii ca tăciunele, un zâmbet ager şi mâini de aur. Ea gătea, ea ne servea. Ce mi-a plăcut cel mai mult? N-aş putea să spun! Supa grasă de găină, cu tăieţei de casă, tochitura învelită în mămăliguţă, şniţelele fragede sau prăjitura Krantz, specialitatea ei? Cred că am să mă opresc la păstrăvii ca argintul, rumeniţi în folie şi stropiţi cu smântână ca untul.

Păstrăvi cu sos de smântânăşi verdeţuri
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 păstrăvi, ulei, sare, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură busuioc, 1 fir de praz, 30 g unt, 125 ml vin alb sec, 250 ml zeamă de pasăre, 1 linguriţă făină, 150 g smântână groasă, piper boabe.
Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală şi se lasă la scurs. După ce s-a zvântat, se sărează, se unge fiecare bucată cu ulei, se înveleşte în folie şi se frige în tavă. Între timp, se prepară sosul: se spală verdeţurile şi se toacă mărunt. Prazul se curăţă, se spală şi se taie rondele. Se încing 20 g unt într-o tigaie, se căleşte prazul, apoi se stinge cu vin şi supă de pasăre. După ce a dat în clocot, se adaugă făina frecată cu restul de unt. Se lasă sosul să fiarbă 8 minute la foc potrivit. Se adaugă apoi smântâna şi se condimentează cu sare şi boabe de piper. La sfârşit, se pun şi verdeţurile. Se scoate peştele din tavă, se îndepărtează folia şi se serveşte cu sosul de smântână şi verdeţuri deasupra.

ştiaţi că?
În antichitate, pătrunjelul era folosit şi ca element ornamental. Grecii îşi împodobeau grădinile şi mormintele celor dispăruţi. Romanii purtau la gât ghirlande împletite din crenguţe de pătrunjel, în credinţa că fumurile şi mirosurile neplăcute vor dispărea. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite