Cele mai noi metode de furat bani de pe carduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ne putem proteja de situatia extrem de neplacuta de a ne trezi fara bani pe propriul card, pe care stim ca tocmai ne-a fost virat salariul? Este o intrebare pe care si-o pun tot mai multi

Cum ne putem proteja de situatia extrem de neplacuta de a ne trezi fara bani pe propriul card, pe care stim ca tocmai ne-a fost virat salariul? Este o intrebare pe care si-o pun tot mai multi romani, avand in vedere ca, de la an la an, in Romania se inmultesc posesorii de card, in prezent numai numarul celor care isi primesc salariile pe card fiind in jur de 2 milioane. Aceasta evolutie implica si un aspect negativ: Romania devine tot mai atractiva pentru hotii de bani de pe carduri, care in ultima vreme dau dovada de o imaginatie deosebita in a descoperi noi metode de fraudare. Pentru contracararea acestei tendinte, companiile din domeniul cardurilor, impreuna cu bancile, pregatesc si popularizeaza noi modalitati de prevenire a fraudelor si de protejare a detinatorilor de carduri. Exista cateva metode folosite in mod frecvent pentru fraudarea cardurilor. Este vorba, in primul rand, de furtul cardului si al codului de identificare, dar si de modalitati mai complicate, cum ar fi copierea codului de autentificare. Dupa cum se stie, cardul bancar ofera acces la un cont atasat. In mod normal, la fiecare utilizare a cardului, posesorul trebuie sa se autentifice prin introducerea unui cod stiut numai de el. "Creierul" cardului este banda magnetica care se afla pe spatele acestuia. Pe aceasta banda este inregistrat numarul cardului, impreuna cu o varianta "codata" a codului de autentificare. Banda magnetica este "scrisa" printr-o tehnologie asemanatoare celei folosite pentru inregistrarea casetelor audio. De aceea, sistemul nu este infailibil. Cu ajutorul unor aparate numite skimmere, informatia de pe banda magnetica poate fi copiata si apoi inregistrata pe alt card, creandu-se astfel carduri "clona". Rezultatul: va puteti trezi ca banii dumneavoastra au fost scosi de la un bancomat din capatul celalalt al tarii sau chiar din strainatate, desi n-ati pus niciodata piciorul in acea localitate. Informatiile de pe carduri sunt in general copiate in micile magazine, restaurante sau benzinarii, atunci cand unii vanzatori pot profita de momentele de neatentie ale posesorului de card pentru a introduce cardul in masina de copiere. Hotii mai putin familiarizati cu noua tehnologie imbina agerimea ochiului cu "dibacia" mainilor. Ei afla codul PIN uitandu-se peste umarul celui care scoate bani de la bancomat, apoi fura cardul ca un clasic hot de buzunare. Vestea buna este ca, in Romania, nivelul fraudei pe cardurile emise este inca scazut, principalul motiv fiind sumele, in general mici, care sunt tranzactionate. "Fraudele pe carduri romanesti nu sunt interesante pentru raufacatori. In schimb, cele la comercianti, pe carduri straine, au ridicat anumite probleme", spune Radu Obreja, vicepresedintele Visa International CEMEA. El adauga ca, totusi, este important ca Romania sa introduca cat mai curand sistemul cardurilor cu cip, care ofera mult mai multe garantii de securitate.
Cum sa va feriti de hotii de carduri
Atat reprezentantii bancilor, cat si ai companiilor de carduri spun ca exista cateva "reguli de aur" care trebuie respectate pentru a reduce la maximum riscul de a va fi furati banii de pe card. In primul rand, semnati cardul nou pe verso, de indata ce il primiti de la banca. Apoi, pastrati-va numerele conturilor de card intr-un loc sigur, la care numai dumneavoastra aveti acces si nu tineti in portmoneu, alaturi de carduri, informatiile legate de codul PIN. Codul PIN trebuie memorat, iar fisa primita de la banca pe care este imprimat codul PIN trebuie distrusa sau macar pastrata intr-un loc sigur. Verificati-va cardurile periodic, pentru a va asigura ca nici unul nu a disparut, distrugeti toate copiile chitantelor, ale biletelor de avion, ale itinerarelor de calatorie si tot ce ar putea dezvalui numerele de cont ale cardurilor, verificati companiile de care nu ati auzit - comercianti sau furnizori de servicii - sunand la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor. Nu in ultimul rand, raportati orice telefoane suspecte referitoare la vanzarile prin posta, telefon sau TV Oficiului de Protectie a Consumatorilor, iar cand va aflati la rand la bancomat, insistati ca persoana din spatele dumneavoastra sa mentina distanta recomandata, de 1,5 metri, si asigurati-va ca nimeni nu se uita peste umarul dumneavoastra cand tastati codul PIN. Daca, totusi, descoperiti ca nu mai aveti bani in cont, desi nu i-ati extras dumneavoastra, anuntati de urgenta banca emitenta a cardului. Aceasta va incepe o investigatie. Insa, din acest punct de vedere, in Romania, posesorul de card nu se bucura de aceeasi protectie precum posesorul de card din SUA sau Uniunea Europeana. Unde, detinatorul cardului poate contesta operatiunile frauduloase, iar daca suma contestata depaseste 150 de euro, banca trebuie sa ramburseze suma respectiva in cazul in care nu poate face dovada vinovatiei posesorului de card. Iar in SUA, compania Mastercard ramburseaza integral suma detinatorului de card chiar inainte de a se dovedi ca acesta a fost victima unui furt. Totusi, pentru a face tot mai sigure retelele de bancomate, dar si plata prin card la comercianti, bancile romanesti fac investitii semnificative incepand de la montarea de camere de luat vederi langa bancomate, pana la implementarea unor solutii de securizare performante. De exemplu, in acest moment, Romania este singura tara din Europa de Est unde se implementeaza MasterCard Secure Code - o solutie care permite comerciantilor online si institutiilor financiare membre sa autentifice posesorii de carduri atunci cand acestia folosesc cardurile lor pentru a face cumparaturi online.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite