Şi meşteşugarii suferă de foame!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi meşteşugarii suferă de foame!
Şi meşteşugarii suferă de foame!

Mai mult de jumătate din liber-profesionişti declară în sondaje că nu pot acoperi cheltuielile necesare traiului zilnic. Din totalul lucrătorilor pe cont propriu, 51,8% spun că veniturile lunare nu le ajung pentru a-şi procura hrana şi a-şi plăti la timp facturile la întreţinerea locuinţei. Previziuni sumbre ale ministrului IMM: CRIZA TRECE LA SFÂRŞITUL LUI 2010

Analiza posibilităţii de satisfacere a nevoilor de consum ale gospodăriilor, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), relevă, între altele, că nu toţi întreprinzătorii duc o viaţă uşoară. Mai precis, unii nu‑şi pot permite asigurarea unui trai decent şi/sau nu pot plăti la timp facturile aferente întreţinerii locuinţei.

Concret, 51,8% din familiile conduse de liber-profesionişti „nu pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat“, arată analiza INS, care prezintă date referitoare la starea gospodăriilor în anul 2008.

Pentru că „Adevărul“ a urmărit aceşti indicatori de-a lungul timpului, vă putem spune că ponderea liber-profesioniştilor aflaţi în imposibilitatea de a-şi întreţine familia a scăzut uşor în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în 2004 aproape 60% din întreprinzători declarau în sondajul INS că nu pot face faţă cheltuielilor, această pondere a coborât la 53% în 2006, apoi la 52% în 2007, pentru ca în 2008 să ajungă la 51,8%.

Cea mai grea problemă: asigurarea hranei

Anul trecut, din totalul gospodăriilor conduse de întreprinzători ale căror venituri sunt insuficiente pentru asigurarea traiului zilnic, 82,8% au afirmat că se află în „imposibilitatea de a cumpăra produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei“.

De asemenea, 35,9% au declarat că nu au putut plăti la timp întreţinerea locuinţei, iar 20,8% nu au plătit la timp factura la curentul electric. Plata chiriei a fost o problemă grea pentru 2,5% din întreprinzătorii nevoiaşi, iar abonamentul radio-TV – pentru 8% şi telefonul – pentru 7%.

image


Statisticile oficiale arată că în România sunt 1,72 milioane de persoane cu statut de lucrător pe cont propriu, de unde rezultă că mai mult de 890.000 s-au confruntat cu imposibilitatea acoperirii cheltuielilor lunare cu strictul necesar.

Salariaţii o duc cel mai bine

Ancheta INS a analizat şi celelalte tipuri de gospodării după criteriul posibilităţii de satisfacere a nevoilor de consum. Concluzia finală este că doar 32,4% din totalul salariaţilor au fost în incapacitate de a-şi întreţine familia (situaţie în care se regăsesc, cum am arătat mai sus, 51,8% din liber-profesionişti).

În aceeaşi categorie se mai găsesc 73% din gospodăriile ai căror capi de familie sunt şomeri, 62,1% din gospodăriile conduse de agricultori şi 44,7% din cele de pensionari.

891.576 este numărul total al întreprinzătorilor care afirmă că nu pot face faţă cheltuielilor pentru asigurarea unui trai decent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite