După mese copioase, trataţi-vă cu grepfrut şi morcovi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre regimurile de revigorare, dieta cu grepfrut are tot mai mulţi adepţi. Fructul acesta răcoritor şi delicios, depurativ, tonic, aperitiv şi vitaminizant are o energie calorică redusă

Printre regimurile de revigorare, dieta cu grepfrut are tot mai mulţi adepţi. Fructul acesta răcoritor şi delicios, depurativ, tonic, aperitiv şi vitaminizant are o energie calorică redusă (23 kcal la 100 g fruct). Bogat în potasiu, fructul conţine şi alte minerale - calciu, fosfor, fier. Nu lipsesc vitaminele C, A, B1 şi B2 şi fibrele vegetale. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu îl recomandă în prevenirea unor afecţiuni: febrile şi pulmonare, oboseală, fragilitate capilară, debilitate, anorexie, artritism, insuficienţă renală, intoxicaţii, oligurie. De asemenea, este ideal consumul sucului sau al fructului şi după mese copioase. Aportul de proteine este moderat, 800-1.000 de calorii pe zi.

Cercetările au dovedit că persoanele care doresc să fie în formă, folosind grepfrutul în meniul dietelor sănătoase, constată o scădere a nivelului de insulină şi scapă de balastul unei cantităţi de apă din ţesuturi. În 14 zile se "topesc" 5 kilograme dacă se mănâncă, zilnic, trei fructe sau se bea un pahar de suc după cele trei mese principale. După dietă, cei care doresc să-şi menţină aceeaşi greutate pe termen lung trebuie să fie atenţi cu regimul caloric pentru că, în acest regim, scăderea în greutate se realizează prin reducerea apei din ţesuturi şi nu a grăsimii. În caz contrar, kilogramele pierdute revin după un timp relativ scurt. În acest sens, folosirea dietei disociate de două-trei ori pe săptămână rezolvă problema.

Iată un exemplu de meniu bazat pe grepfrut:

Micul dejun: două felii de carne fiartă, două ouă fierte, o cană de ceai sau cafea neagră, un grapefrut.
Prânzul: salată de crudităţi (să conţină castravete şi lăptucă), friptură înăbuşită de pasăre sau de vită şi un grepfrut
Cina: legume verzi sau roşii (fără cartofi, mazăre, porumb sau fasole uscată); carne de vită sau peşte (pe săturate) şi un grepfrut sau un pahar de suc de grepfrut.

Morcovul este una dintre legumele foarte bogate în fibre de bună calitate, cu o acţiune benefică asupra colesterolului. Prin proprietăţile depurative, tonice, diuretice şi remineralizante, dieta cu morcovi contribuie la detoxifierea organismului. De aceea, fitonutriţionistul Eric Favre apreciază această legumă pentru efectul antioxidant foarte puternic, care protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare şi a îmbătrânirii premature a ţesuturilor. Mai mult, morcovul poate să mai prevină şi alte afecţiuni grave precum boala Alzheimer, cataracta sau imunitatea scăzută. Nutriţionistul E. Favre recomandă tratamentul cu morcovi în cazul enterocolitelor, al ulcerelor gastrice, pentru fluidizarea bilei, cicatrizarea rănilor, întinerirea ţesuturilor şi a pielii. Vorbind despre aceste proprietăţi terapeutice să amintim că acestea se datorează procentului mare de vitamine (A şi provitamina A - caroten, vitaminele din gama B-urilor - B1,B2,B3,B5,B6,B9 - acid folic), C, E , PP şi abundenţei de fier, calciu, sodiu, fier, magneziu, potasiu, fosfor.

Nutriţioniştii consideră că, pentru dietă, morcovii nu trebuie procuraţi din zone industriale sau din grădinile marilor oraşe unde gradul de poluare este maxim.

O dietă cu morcovi durează patru-cinci zile consecutiv. În acest interval se consumă suc de morcovi şi salată din morcovi cruzi; în meniul bazat pe consumul acestei legume valoroase pot fi incluse şi soteul sau piureul din morcovi fierţi în aburi pentru păstrarea substanţelor nutritive.

Iată un exemplu de meniu bazat pe morcovi:

La micul dejun: un pahar cu suc, 3 morcovi fierţi în aburi, 1 morcov crud.
La prânz şi la cină: câte un pahar cu suc, o salată de morcovi cruzi şi o porţie de piure (morcovii trebuie daţi pe răzătoare şi fierţi în aburi).
Cine preferă şi o gustare este bine să opteze pentru o cană cu suc de morcovi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite