Unde mergem la schi în Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflaţi care este starea pârtiilor şi cât vă costă un sejur la munte în aceste zile. Staţiunile de schi Cavnic, Arieşeni, Păltiniş, Băişoara, Stâna de Vale şi Borşa sunt pregătite pentru turişti.

Peisajul feeric, zăpada şi starea bună a pârtiei de la Băişoara au scos mii de clujeni din casă, staţiunea situată la 60 de kilometri de oraş fiind luată cu asalt în aceste zile.

Pârtia de la Muntele Băişorii este cea mai căutată din judeţul Cluj, fiind cel mai bine-întreţinută. Astfel, zilnic ajung aici până la 3.000 de maşini.

Pe lângă plăcerea de a schia, a bea vin fiert sau a mânca mici la minus 10 grade Celsius, există şi neplăceri: locuri de cazare epuizate, maşini parcate şi la cinci kilometri de pârtie, cozi la teleschi sau la puţinele restaurante din staţiune. Nebunia începe încă de jos, unde traficul este mai intens decât în Cluj-Napoca.

Nu e Austria, dar merge

Mulţi dintre cei ce au ajuns zilele acestea, la Băişoara, s-au declarat mulţumiţi de condiţii. „Nu e ca în Austria, dar este bine. Într-o jumătate de oră ajungem sus şi seara ne întoarcem la Cluj.

Aşa, nu mai suntem nevoiţi să plătim şi cazarea”, spune Alin Pop, care a venit cu soţia şi băiatul de cinci ani să schieze. Alţii îşi fac antrenamentul pentru luna ianuarie, când preţurile sunt mult mai accesibile în staţiunile din Austria, unde obişnuiesc clujenii să îşi petreacă concediul de iarnă. „Merg din 10 ianuarie, până atunci vin aici”, spune Ionuţ Feneşan, un împătimit al snowboardului.

Zăpadă de 35 de centimetri în Maramureş

La pârtia Icoana din Cavnic, Maramureş, stratul de zăpadă măsoară 35 de centimetri. Condiţiile de schi sunt acceptabile şi, de ieri, a început să ningă din nou.

Programul instalaţiei de urcare în perioada 29 - 31 decembrie 2008, este de la 9.00 la 23.00 şi se poate prelungi până la ora 24.00 dacă există clienţi. Şi la Borşa a nins, iar stratul de zăpadă a ajuns la 35 de centimetri. Condiţiile de schi sunt acceptabile şi aici.

Orarul telescaunului în perioada 29 decembrie 2008 - 1 ianuarie 2009 este de luni până duminică de la 9.00 la 17.00 şi funcţioneaza pentru un grup de minim 15 persoane. Excepţie face ziua de 1 ianuarie 2009, când teleschiul începe programul la ora 12.00.

Aglomeraţie la Arieşeni şi Păltiniş

La Arieşeni, în judeţul Alba, sunt condiţii foarte bune de schi, însă este şi aglomeraţie, atât pe pârtie cât şi pe drumul spre staţiune.

Stratul de zăpadă este de 40 de centimetri. Funcţionează atât teleschiul cât şi nocturna. Cei care vor să meargă acum să se cazeze, cu greu vor mai găsi locuri. Inclusiv restaurantele din zonă sunt foarte aglomerate. Pentru cei care vor să evite aglomeraţia au la dispoziţie Stâna de Vale.

Pârtia este în stare bună, însă teleschiul nu funcţionează. Zilele de final de an au umplut staţiunea Păltiniş, din judeţul Sibiu, schiorii aşteptând şi 30 de minute pentru a plăti cei cinci lei pentru o urcare cu telescaunul în vârful pârtiei. (Au mai contribuit Radu Mureşan, Georgiana Anghel, Angela Sabău)

Hotel de gheaţă

Pentru excentrici, la Bâlea Lac a fost deschis Hotelul de Gheaţă, cu preţuri începând de la 80 de euro pe noapte pentru o persoană.

Cel de-al patrulea „Ice Hotel Bâlea Lac” are ca temă muzica clasică, încăperile fiind numite şi decorate după compozitori de muzică clasică. În acest an, hotelul este mai mic, având patru camere şi două apartamente, din cauza vremii nefavorabile.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite