O meditaţie comic-amară a vremurilor prezente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul stagiunii de teatru a pregătit o surpriză pentru iubitori: Marcel Iureş, care îl interpretează pe Bruscon în tragicomedia "Creatorul de Teatru", de Thomas Bernhard. Regia

Sfârşitul stagiunii de teatru a pregătit o surpriză pentru iubitori: Marcel Iureş, care îl interpretează pe Bruscon în tragicomedia "Creatorul de Teatru", de Thomas Bernhard.

Regia acestui spectacol este semnată de Alexandru Dabija, care consideră "Creatorul de Teatru" o meditaţie comico-amară asupra vremurilor pe care le trăim. Marcel Iureş, interpretul rolului principal, Bruscon, compune un portret şi totodată un autoportret în acest spectacol.

"Nu cred că există un moment mai propice în arta românească pentru a vorbi despre actor şi nu cred că există un actor mai potrivit pentru a vorbi despre NIMIC decât cel mai ajuns actor român al momentului", a declarat regizorul, explicând compoziţia rolului lui Iureş. Marcel Iureş şi-a dorit cu tot dinadinsul să interpreteze acest rol şi tot el i-a convins şi pe ceilalţi actori din distribuţie, Valeria Seciu, Cosntantin Drăgănescu, Afrodita Androne, Vitalie Bantaş, să apară alături de el pe scenă.

Acţiunea piesei se petrece în Austria, ţară de-abia ieşită din război, unde Bruscon decide, deşi nu îi este uşor, să renunţe la teatrul de stat şi să plece într-un turneu împreună cu familia sa, în cadrul căruia prezintă o piesă pe care a scris-o el şi în care apar personalităţi istorice precum Cezar, Napoleon, Hitler, Marie Curie, Einstein sau Metternich.

Bruscon este un artist care trăieşte în lumea sa, precum majoritatea artiştilor, egocentric, alintat, misogin şi care suferă profund atunci când nu se vede în centrul atenţiei. "Jalnicele preocupări ale artiştilor culminează întotdeauna cu descrierea propriei lor condiţii.

În acest imperiu al dezolării, se luptă pentru coroană Actorul şi Clovnul. Este un spectacol vorbit, fără imagini şi fără intenţii polemice în lipsă de imagini. A pătrunde în minţile cuiva e o treabă anevoioasă. Voi încerca, de aceea, să simulez psihologia şi realismul pentru a acoperi uriaşa neputinţă despre care vorbeşte textul", spune Alexandru Dabija despre piesă.

Spectacolul se joacă la Teatrul ACT, pe 7 şi 8 iulie, începând cu ora 19.00. Preţul unui bilet este de 20 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite