De la gumă de mestecat la aparate medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octavian Netcu, proprietarul Radiusmed, este prezent pe piaţa românească de aparatură medicală de peste 10 ani şi speră ca în 2009 aceasta să nu fie afectată foarte mult de criza economică. În 1994, Octavian Netcu era director de vânzări al producătorului de gumă de mestecat Stimorol, iar acum vinde aparatură medicală de 11 milioane de euro pe an.

Octavian Netcu a ocupat în perioada 1994-1996 funcţia de director de vânzări în cadrul companiei producătoare de gumă de mestecat Stimorol. În 1998, a schimbat macazul şi s-a angajat la Philips România ca director al diviziei de sisteme medicale.

Cât a ocupat această funcţie, până în 2001, Philips a vândut în România echipamente medicale de peste 50 de milioane de euro. Ulterior, Netcu a devenit acţionar unic al companiei Radiusmed, fostă HTP Medical, care distribuie echipamente medicale în spitale şi în clinici publice şi private.

Afacerea, cel mai solicitant „job“

Radiusmed a vândut anul trecut aparatură medicală în valoare de 11 milioane de euro.  Pentru Octavian Netcu, cel mai solicitant job este propria afacere. El apreciază la oameni seriozitatea şi dorinţa de a se autodepăşi, iar despre onestitatea în afaceri şi în afara lor, spune că reprezintă un principiu de bază.

Timpul liber şi-l petrece cu familia şi cu prietenii, dar încearcă să ajungă şi la sala de sport de cel puţin două ori pe săptămână. Ultima carte citită este scrisă de Ram Charan şi are ca temă, fireşte, vânzările.

Ultimul concediu a fost în vacanţa de primavară a fetiţei sale, în Maldive. Omul de afaceri vizitează însă şi locuri din România, ajungând destul de des în Delta Dunării sau la munte. „Prefer zonele mai rustice şi evit litoralul sau alte destinaţii locale mondene“, spune şeful de la Radiusmed.

În plină criză economică, el vizează în acest an o cifră de afaceri peste nivelul celei din 2008. „Sper ca anumite proiecte la care lucrăm să se concretizeze în timp astfel încât să înregistrăm chiar o creştere“, spune omul de afaceri.

Politica influenţează negativ economia

Octavian Netcu este de părere că pe timp de criză un manager bun trebuie să-şi menţină atenţia sporită asupra oportunităţilor. „Consider că orice domeniu are zonele sale, unele foarte puţin sau chiar deloc explorate, dar care, cu multă creativitate, pot fi folosite în avantajul afacerii tale“, este de părere omul de afaceri.

Pentru 2009, Netcu spune că economia va fi influenţată foarte mult de deciziile guvernanţilor pentru stimularea acesteia. „Îmi este teamă că, datorită anului electoral, accentul se va pune pe salariile din domeniul public şi mai puţin pe domeniul investiţiilor“, concluzionează Octavian Netcu. Omul de afaceri spune că schimbarea permanentă a legilor şi influenţa politicului în cele mai mici amănunte ale vieţii noastre sunt lucrurile care îi displac profund în România.

„Învăţ din greşelile competitorilor“

Omul de afaceri spune că fiecare persoană crede în atuurile sale pe piaţă, diferenţa fiind dată de priceperea fiecăruia de a le valorifica. „Încerc să învăţ atât din realizările, cât şi din greşelile competitorilor mei. Dacă se poate, încerc să cooperez cu aceştia în diferite proiecte pe care le avem“, conchide Netcu. În ceea ce priveşte locul fiecăruia pe piaţă, el admite că are loc toată lumea.

Asta chiar dacă, pe termen scurt, piaţa echipamentelor medicale va fi afectată de criza financiară. Octavian speră ca investiţiile publice, dar şi cele private să continue, pentru că nevoia de servicii medicale de calitate va exista mereu. Proprietarul Radiusmed este ferm convins că cei care vor reuşi să investească într-un mod eficient  în perioada următoare vor avea de câştigat.

Carte de vizită

În 1994, vindea gumă de mestecat la Stimorol, pentru ca în 1998 să ajungă la Philips România, pe post de director al diviziei de sisteme medicale. A părăsit concernul olandez în 2001, pentru a se ocupa de propria firmă, Radiusmed.

Anul trecut, compania sa a avut o cifră de afaceri de 11 milioane de euro. Octavian Netcu speră ca, în 2009, firma să depăşească cifra de afaceri din anul precedent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite