La masa istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bun e vinul de Cotnari! "Mai bun decât toate celelalte vinuri ale Europei", îl lăuda Dimitrie Cantemir în Descriptio Moldaviae. Această nobilă licoare a Moldovei a trezit pasiuni, elogii şi

Bun e vinul de Cotnari! "Mai bun decât toate celelalte vinuri ale Europei", îl lăuda Dimitrie Cantemir în Descriptio Moldaviae. Această nobilă licoare a Moldovei a trezit pasiuni, elogii şi poveşti de adâncă simţire. Ca aceea relatată de Ionel Teodoreanu şi din al cărei farmec încerc să redau esenţa. La o crâşmă "cu ferestre zăbrelite, păreţi afumaţi" şi lampă de gaz, petrec la o masă "nişte domni ştudenţi". Beau, fumează şi "glăsuiesc mult şi cumplit." (...) "Între timp, un bărbat fără soţ a intrat în pâcla crâşmei, aşezându-se cât mai departe de tumult. Haină roasă în coate. Frunte înaltă, chică neagră, obraz palid aparţinând mai mult luminii de lună decât vieţii soarelui. A cerut vin, şi-a rezemat tâmpla în pumn, cu cotul pe masă, şi a rămas cu umbra şi cu paharul". Au trecut câteva clipe până ce tinerii l-au recunoscut. Apoi s-au sfătuit între ei, şi-au strâns paralele din buzunare şi, cel mai cutezător dintre ei (tatăl lui Ionel Teodoreanu), i-a şoptit cârciumarului să aducă cel mai bun vin din pivniţă. "Tânărul a luat acea moaşte a beciului cu evlavie (...), a umplut două pahare limpezi cu picior", s-a îndreptat spre masa lui Eminescu şi l-a invitat să ciocnească cu ei. "Solitarul" a mulţumit, a luat paharul şi l-a dus la gură. "Dar înainte ca buza lui să ajungă la pahar, ochiul a întâlnit aur grav, iar nara a simţit mirosul frunzei de nuc a unei toamne demult scuturate. (...) Apoi, îndepărtând paharul nebăut, a spus: Dragii mei băieţi, vă mulţumesc din suflet pentru cinstea pe care mi-o faceţi. Dar mă întreb: oi fi eu vrednic de un asemenea Cotnar? Iar tânărul celuilalt pahar nebăut i-a răspuns, ridicându-l: Doi români sunt vrednici să bea Cotnarul. Unul e ştefan cel Mare. Celălalt e Mihai Eminescu !"
Să închinăm un pahar de Cotnari în cinstea acestor cu adevărat mari români şi să-i savurăm aroma alături de un pui rumenit în cuptor!
Pui cu lămâie la cuptor
Ingrediente: 1 pui (cca 1 1/2 kg), 1/2 legătură cimbru, 1/2 legătură pătrunjel verde, 2 lămâi, 20 g unt de la frigider, sare, piper, 1 kg cartofi, 500 g morcovi, 2 linguriţe capere, 300 ml supă de legume (instant), 2 linguri zahăr pudră, cca 50 ml ulei
Preparare: Puiul se spală, se zvântă. O lămâie se taie felii subţiri, cealaltă se stoarce. Se introduc sub pielea puiului câteva frunzuliţe de cimbru, felii de lămâie şi fâşii de unt. Se sărează şi se piperează puiul, se umple cu frunze de pătrunjel, restul de cimbru şi de felii de lămâie. Cartofii şi morcovii curăţaţi se taie felii şi se pun, împreună cu caperele, într-o tavă. Se adaugă sare, piper, supa şi zahărul pudră. Zeama de lămâie se amestecă cu uleiul, se stropeşte puţin puiul, iar restul se toarnă peste legume. Se aşază deasupra puiul şi se introduce în cuptorul încins pentru 90 de minute, la foc mic. Se serveşte cu legumele din tavă.
ştiaţi că?
Vinul de Cotnari este vlăstar de Tokai, din viţa căruia ungurii i-au trimis lui ştefan Cel Mare câţiva butuci care au făcut pui în pogdoriile Hârlăului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite