La masa de Revelion
0An de an, in preajma Anului Nou, căutăm restaurante sau cluburi pentru a petrece Revelionul. Dar dacă ne-am săturat să mergem "prin vecini" sau ni s-au anulat toate planurile pe ultima sută de
An de an, in preajma Anului Nou, căutăm restaurante sau cluburi pentru a petrece Revelionul. Dar dacă ne-am săturat să mergem "prin vecini" sau ni s-au anulat toate planurile pe ultima sută de metri, rămanem cu o variantă de rezervă: Revelionul la domiciliu.
Nu ne permitem un Revelion in localuri pretentioase si scumpe?! Ni s-a contramandat planul de a petrece noaptea dintre ani la o cabană la munte?! Nu trebuie să disperăm! Avem o solutie la indemană: o masă festivă chiar acasă.
Stim că masa de Anul Nou reprezintă un lucru traditional, dar putem introduce si elemente inedite la o cină de Revelion. La mâncărurile traditionale putem adăuga cu succes decoratiuni moderne. Sau cele folosite de Crăciun, in cazul in care vrem să facem economie. Farfuriile si paharele din cristal sunt foarte folosite, in special de Revelion. Fata de masă si servetelele trebuie să fie cât mai bogat ornate cu auriu si chiar rosu rubiniu. Pentru cei care preferă argintiul, il pot folosi pentru fata de masă.
Trebuie inlocuite chiar si fructele... cele rosii (care se găseau pe platou de Crăciun) cu cele verzi pentru a sugera ideea de prospetime de Anul Nou. Printre fructe se pun chiar si câteva bile de argint pentru o imagine cât mai modernă.
Nici mâncarea nu rămâne nearanjată. Salata de boeuf poate fi ornată in diferite moduri, in farfurie: puteti desena din legume o stelută sau puteti scrie chiar "La multi ani".
De asemenea, si sărmăluœele sau friptura pot fi asezate in felurite moduri, cât mai originale.
Iar la desert, dacă e complicat să comandăm sau să preparăm un tort, si mini-prăjiturile sunt recomandate, chiar si cele cumpărate de la cofetărie.
In ceea ce priveste aranjarea tacâmurilor aceasta este o chestiune care ne dă de multe ori bătăi de cap. Pentru a nu mai avea astfel de probleme hai să facem o recapitulare:
1.Lingura pentru supă sau ciorbă stă in dreapta farfuriei.
2. Cutitul stă mereu in dreapta si furculita in stânga.
3. Furculita pentru peste (in cazul in care aveti si mâncăruri mai exotice) are trei dinti. Ea si cutitul aferent se asază pe extreme in stanga, respectiv dreapta.
4. Paharele se pun de la stânga la dreapta, pornind de la cel mai mic. Tineti cont de faptul că paharul de vin rosu e mai mare decât cel de vin alb.
5. Tacâmurile pentru aperitive sunt primele lângă farfurie, iar lingurita/furculita pentru desert stă in fata farfuriei.
6. Servetul de pânză se pune in stanga si la masă se asază in poală si nu la gât sau in alte ipostaze.