Marko Bela: "E bine să fii maghiar astăzi, chiar şi în România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Zilei naţionale a maghiarilor de pretutindeni, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că, pentru membrii comunităţii, a fi maghiar e un sentiment înălţător mai ales acum, prin preajma lui 15 martie. "Da, e bine să fii maghiar acum. E bine să fii maghiar în această zi, chiar şi în România, unde multe probleme ale noastre sunt încă nesoluţionate", a spus liderul unional.

Întregul său discurs s-a bazat pe conflictul interetnic din Târgu Mureş, petrecut în urmă cu 20 ani.

"Dacă atunci ( în lupta pentru libertate a maghiarilor din Târgu Mureş) maghiarii din Târgu Mureş şi din împrejurimi rămâneau acasă, dacă ţiganii, romii, cum îi numim azi, nu ni s-ar fi alăturat, azi am fi o comunitate învinsă, umilită. Aşa insă suntem şi azi, aici, suntem maghiari, ne-am dobândit numeroase drepturi şi ceea ce n-am reuşit încă vom dobândi de acum înainte", a declarat Marko Bela în faţa a peste 2.000 de persoane de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş.

Liderul UDMR a subliniat că maghiarii trebuie să-şi amintească şi de lupta pentru libertate de acum douăzeci de ani şi a mulţumit maghiarilor şi ţiganilor, precum şi acelor români care, în pofida tuturor presiunilor naţionaliste, au înţeles revendicările acestei comunităţi.

"A fost o bătălie paşnică din partea noastră şi ar fi rămas paşnică până la capăt, dacă profitorii vechiului regim nu i-ar fi instigat împotriva noastră pe românii de la sate, induşi în eroare şi înarmaţi cu bâte, care nu ştiau că libertatea lor nu va fi mai puţină, dacă şi maghiarii îşi pot folosi liber limba maternă. Să ne gândim doar de unde am pornit acum două decenii, când o singură inscripţie maghiară a apărut la Târgu Mureş, pe vitrina unei farmacii, cuvântul farmacie, şi când această veste a putut aduna mii de români în cartierul Tudor, ca să ne pedepsească. Din ce hău al urii, al neştiinţei, al asupririi am venit, dacă acest singur cuvânt maghiar a putut să creeze o stare de razboi civil!", a spus Marko Bela.

El a accentuat că ministrul Sănătăţii este maghiar şi că acesta trebuie să asigure medicamente, inclusiv celor care au fost bolnavi de "maghiarofobie".

"Ministrul Sănătăţii este un maghiar şi întrebarea care se pune este dacă va reuşi sau nu să gestioneze în aşa fel sistemul de sănătate românesc, încât să fie medicamente suficiente pentru români şi maghiari deopotrivă. Azi aşteaptă medicamente de la un maghiar şi cei care au fost bolnavi şi acum douazeci de ani, suferind de maghiarofobie", a spus el.

"Guvernăm împreună, când e nevoie de noi, punem în mişcare profesionalismul şi capacitatea noastră în interesul ţării, al judeţului, al oraşului, al frumosului nostru pământ natal, Transilvania, dar nu vom permite oricui ar încerca, din nou, să exileze limba maghiară din viaţa publică", a adăugat liderul UDMR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite