Preşedintele Partidului Democrat din R. Moldova: Semnarea tratatelor politic şi de frontieră ar consolida relaţiile dintre Moldova şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a susţinut, într-un interviu acordat Hotnews, necesitatea semnării unui tratat de frontieră şi tratat politic între cele două ţări, pentru ca relaţiile bilaterale să devină mai transparente şi caracterizate de încredere reciprocă.

Poziţia exprimată însă de România de-a lungul ultimilor ani este una care respinge această idee. Tratatul de baza mai poate aştepta, au spus mereu autorităţile de la Bucureşti. În privinţa tratatului de frontieră, preşedintele Traian Băsescu a reiterat, în vizita sa la Chişinău de la începtul acestui an, că "România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre R. Moldova şi România, dar e gata să semneze un acord care să vizeze regimul frontierei existente".

"Semnarea unor asemenea acorduri ar face ca mesajul Bucureştiului pentru R. Moldova să fie unul pozitiv, iar aceste relaţii ar câştiga foarte mult în încredere, nu numai pentru cei care se identifică drept români în R. Moldova, ci şi pentru ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari. Ăsta este obiectivul final: să câştigăm noi toţi credibilitate, să demonstrăm că nu există agende deghizate, că nu există alte intenţii decât bunele intenţii de a construi relaţii trainice, de colaborare bilaterală. Cred că din asta va avea de câştigat şi R. Moldova, va avea de câştigat şi România", a motivat Lupu.

Referindu-se la relaţiile dintre România şi Moldova, Lupu le-a descris ca fiind "relaţii de bună vecinătate, bazate pe respect reciproc, pe interesul naţional al fiecărui partener". "Să nu uităm că vorbim despre perspectiva relaţiilor dintre două state dintre care unul este membru cu drepturi depline în UE, vorbesc de România, şi R. Moldova care şi-a anunţat foarte pronunţat aspiraţiile europene. Deci perspectiva acestor relaţii este una promiţătoare, în condiţiile în care acest dialog se bazează pe principii, valori, standarde politice şi juridice europene", a declarat Marian Lupu pentru Hotnews.ro.

Politicianul moldovean crede că România poate juca un rol important, ca stat membru al familiei UE, în susţinerea integrării europene a R. Moldova, chiar dacă în urmă cu două săptămâni a declarat că România nu prea poate ajuta Republica Moldova pentru că are, la rândul său, problemeîin interiorul Uniunii.

"Da, am făcut această afirmaţie, însă mâna care ne este întinsă de România în calitate de promotor al ideilor de integrare europeană a R. Moldova categoric nu trebuie refuzată", a explicat Lupu.

Marian Lupu a fost propus de 26 de deputaţi din cele patru partide liberal-democrate care formează Alianţa pentru Integrare Europeană, ca preşedinte al statului. Deşi a fost unicul candidat înregistrat, el a acumulat doar 53 de voturi, din cele 61 necesare. Din 11 septembrie 2009, presedintele interimar al Republicii Moldova este Mihai Ghimpu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite