Cele mai mari insule artificiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

National Geografic, sâmbătă ora 12.00 Episodul de astăzi din seria "Megastructuri" prezintă construcţia ambiţiosului proiect din Dubai Construcţia a început cu Palm Jumeirah,

National Geografic, sâmbătă ora 12.00

Episodul de astăzi din seria "Megastructuri" prezintă construcţia ambiţiosului proiect din Dubai

Construcţia a început cu Palm Jumeirah, prima insulă-palmier, căreia i s-au adăugat Jebel Ali şi Deirah, dar şi o machetă a Pământului formată din 300 de insuliţe.

Cel mai bogat dintre Emiratele Arabe Unite a realizat proiectul unic Dubai Waterfront, ca un plan de rezervă pentru momentul în care i se vor epuiza rezervele de petrol.

Complexul de insule artificiale a fost conceput ca un mod de a atrage turişti, dar şi afaceri în zonă. Ideea i-a aparţinut şeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Fiecare dintre insulele în formă de palmier este mărginită în partea superioară de o plajă lungă care poate îndeplini rolul de debarcader şi pe toate se vor construi numeroase centre rezidenţiale, de divertisment şi comerciale. Insulele-palmier se află în Golful Persic şi au adăugat liniei ţărmului din Dubai peste 520 de kilometri de plajă.

Muncă plină de greutăţi

"Chinurile" au început în 2001 pentru companiile Van Oord, din Olanda, şi Jan de Nul, din Belgia. Prima problemă a fost că nisipul care era dispersat prin gadgeturi GPS într-o zonă anume se încăpăţâna să se scufunde.

Inginerii au decis astfel că insulele vor avea o bază de piatră. Fiecare din aceste pietre a fost aşezată individual pe barieră de către o macara, i s-a dat undă verde de către un scafandru şi primea o coordonată GPS.

Primele două insule au fost "construite" din aproximativ 100 de milioane de metri cubi de piatră şi nisip, în timp ce Deira, cel mai grandios, a necesitat 1 miliard de metri cubi.

Cifra necesară a adus nenumărate bătăi de cap companiilor implicate. Carierele de piatră din Dubai nu au putut satisface nevoia de piatră, iar nisipul scos din adâncul Golfului Persic a dus la eroziunea plajei "normale" din Dubai şi schimbarea curenţilor oceanici.

"Pământul", magnetic pentru vedete

Cele trei insule conţin peste 100 de hoteluri de lux, vile exclusiviste de rezidenţă şi apartamente, porturi, parcuri tematice, restaurante, malluri, săli de forţă şi spa-uri.

Multiplul campion de Formula 1 Michael Schumacher a primit în dar una din zonele "Pământului" şi s-a gândit să o transforme în circuit de karturi.

Alte vedete care şi-au cumpărat teren pe insulele artificiale sunt David Beckham şi familia, Rod Stewart.

Tommy Lee i-a cumpărat Pamelei Anderson "Grecia" la scară mică, şi, potrivit unor zvonuri, familia Jolie-Pitt deţine "Etiopia".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite