Peste 5.000 de manifestanti antiglobalizare, din nou in strada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci mii de protestatari antiglobalizare si anti-OMC (Organizatia Mondiala a Comertului) au manifestat din nou, ieri, la Hong Kong, in ultima zi a reuniunii organizatiei, dupa ce in ajun au avut

Cinci mii de protestatari antiglobalizare si anti-OMC (Organizatia Mondiala a Comertului) au manifestat din nou, ieri, la Hong Kong, in ultima zi a reuniunii organizatiei, dupa ce in ajun au avut loc violente confruntari soldate cu ranirea usoara a circa o suta de persoane si cu arestarea a sute de protestatari.
Unul dintre organiza-tori a apreciat numarul mani-fes-tantilor la "cel putin 5.000", in timp ce politia nu a anuntat imediat propria estimare. Pe traseul marsului, magazinele au ramas deschise duminica, in timp ce, in ajun, cartierul devenise pustiu. Ciocnirile survenite sambata la Hong Kong, desi spectaculoase, nu au cauzat distrugeri, spre deosebire de violentele survenite cu prilejul conferintelor anterioare ale OMC, de la Cancun (Mexic), din 2003, si mai ales de la Seattle (Statele Unite ale Americii), din 1999, precizeaza France Presse. "Eliberati-i pe manifestanti!", strigau contestatarii, nemultumiti de arestarea, in cursul noptii, a 900 de militanti, in majoritatea lor sud-coreeni. Acestia din urma, mai ales cultivatori de orez, continuau sa formeze grosul participantilor la defilarea pasnica ce a pornit, in jurul orei locale 16 (08 GMT), dintr-un parc situat la circa o ora de mers de locul unde urma sa se incheie, duminica seara, conferinta OMC. Ministrii co-mertului din toate tarile lumii negociaza de sase zile un compromis. Demonstrantii, ca-re se opun eforturilor OMC de a deschide pietele pentru competitia externa, cantau "Scufundati OMC!". Cativa participanti la miting au declarat ca "politia a reactionat in mod disproportionat", ca "a mers prea departe" si ca "localnicii din Hong Kong sunt liberi, iar strainii sunt arestati". Printre cei 900 de arestati se afla si doi spanioli si doi francezi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite