Unde mâncăm ca la bunica în bătătură?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul de Seară” vă propune un ghid al restaurantelor în care puteţi servi mâncăruri tradiţionale româneşti. Crama Veche, Casa Someşană şi Terasa Tonight sunt printre favoritele bistriţenilor.

Pentru cei care nu au uitat încă de mămăliga cu brânză, ciorba de fasole cu ciolan şi nelipsita ţuică ardelenească avem trei sugestii de restaurante unde le găsiţi: Crama Veche, Casa Someşană şi Terasa Tonight.

Crama Veche

Situată în parcul Municipal, lângă Casa Municipală de Cultură, Crama Veche este fără îndoială un restaurant autentic românesc. Atmosfera vremurilor de odinioară, redată de obiectele decorative, se îmbină cu mirosul proaspăt al bucatelor preparate ca la ţară şi cu o servire profesionistă. Crama Veche este alegere ideală a celor care vor să îşi amintească de tot ce înseamnă cultura românească pură.
Pe acordurile lui Dumitru Fărcaş, ale Cvartetului Transilvan sau ale altor intrerpreţi de folclor, bistriţenii pot servi bucate dintre cele mai alese. Din meniul cramei nu lipsesc aperitivele „de-ale porcului” (14,2 de lei), „platoul românesc”(11,20 de lei) sau „aitura” (9,6 de lei). ,,Zămurile” (de salată, de fasole cu tarhon şi afumătură, de burtă sau ţărănească de văcuţă) sunt preparate după reţetele bunicii şi au preţuri între 7,3 şi 11,10 lei. Crama are saloane pentru fumători şi nefumători, iar fetele oacheşe, îmbrăcate în costume populare, vă servesc şi specilităţi din bucătăria săsească.

Casa Someşană

Cu un interior decorat în stil tradiţional şi o terasă care completează imaginea unei case vechi româneşti, Casa Someşană (strada Tărpiului) îi aşteaptă pe cei care vor să poposească aici, cu un meniu plin de bunătăţi. La micul dejun sunt trecute pe listă mămăliga cu brânză şi jumări (6,5 lei) şi papară de ou şi cârnaţi (5,5 lei). La „specialităţi ale casei” localul bifează „platoul românesc” (cu jumeri, cartaboş, cârnaţ, slănină, ceapă şi brânză) , la 8,6 lei, sau „platoul someşan” (kaizer, şuncă, caşcaval, muşchi file şi roşii), la 8 lei.
La desert chelneriţele vă servesc clătite cu ciocolată sau dulceaţă, care costă 3,5 lei. Pe acordurile de muzică etno se bea vin de casă (3,5 lei) şi ţuică (6 lei), dar se mânâncă şi roate de cartofi, aici fiind singurul loc din Bistriţa unde se prepară acest fel de mâncare.

Terasa Tonight

Pe Bulevardul Independenţei se găseşte o terasă care îmbie trecătorii cu meniul locurilor autohtone. De la ciorbele specific româneşti  la platourile cu slănină şi grătarele din carne de porc şi vită, toate se regăsesc în meniu. Interesante sunt preparatele „mămăliga ciobănească”, cu smântână, brânză iute şi slănină (12 lei), şi „mâncarea cosaşului” din roşii, ardei, ceapă, brânză iute, slănină şi cârnaţi, la preţul de 13 lei.
Tocăniţa la ceaun (14 lei), cotletul haiducesc (17 lei) şi vinul fiert (6 lei) promit să lase gura apă celor care le vor gusta. Aici nu se poate servi ţuică, însă limonada rămâne o alternativă de luat în calcul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite