Să mâncăm doar alimente indigene!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru tineri americani au pus bazele mişcării "Locavore", care încurajează consumul produselor locale, pentru a reduce poluarea provocată de transportul unor alimente importate de la mii de

Patru tineri americani au pus bazele mişcării "Locavore", care încurajează consumul produselor locale, pentru a reduce poluarea provocată de transportul unor alimente importate de la mii de kilometri depărtare.

V-aţi gândit vreodată că, dacă mâncaţi fructe şi legume produse în zona unde locuiţi, protejaţi mediul şi faceţi economie de resurse? Dacă nu, încă nu e timpul pierdut! În întreaga lume, noul curent le propune tuturor să protejeze natura mâncând numai hrană produsă local. Cunoscuţi drept "locavores", oamenii care vor să se hrănească numai cu produse locale nici nu intră în supermarketuri.

Dacă în urmă cu câteva sute de ani fiecare pământean folosea drept hrană produsele obţinute pe lângă casă, odată cu dezvoltarea mijloacelor de transport acest lucru nu se mai întâmplă. Acum, hrana noastră e adusă de la mii de kilometri distanţă.

Specialiştii în resurse energetice spun că globalizarea hranei are consecinţe grave, nu numai asupra sănătăţii, ci şi asupra mediului. Adusă cu avionul sau vaporul, de pe alte continente, hrana îşi pierde din vitamine, iar pentru a fi conservată ea e "injectată" cu substanţe care să-i dea aspect de proaspăt.


Patru tineri s-au înrolat în lupta împotriva poluării


Jen Maiser, Jessica Prentice, Sage Van Wige şi DeDe Sampson sunt cei patru tineri americani care au observat că anumite alimente parcurg distanţe extrem de mari până să ajungă la noi în farfurie.


Prin aceste plimbări, hrana măreşte efectul încălzirii globale şi, în plus, falimentează fermele locale. Cei patru lucrează în domeniul culinar şi folosesc pentru gătit numai ingrediente locale. Pentru a-i convinge pe cât mai mulţi oameni să nu mai consume hrana adusă de la mii de kilometri, cei patru au înfiinţat un site: www.locavores.com, unde se pot înscrie toţi cei care aderă la noul trend. Pe site, ei pot afla cum trebuie să procedeze pentru a-şi procura hrana din împrejurimi.


Curentul a prins în America, unde tot mai mulţi oameni se declară locavores. DeDe Sampson consideră că problema hranei poate fi rezolvată şi pe timp de iarnă, dacă ştim cum să cultivăm plantele.
DeDe povesteşte că ea a fost o locavore tot timpul, pentru că a crescut într-un mic orăşel din statul Iowa, unde recoltele locale erau servite la masă. "În mod natural nu mă interesează şi nu râvnesc după ingredientele din extrasezon", a declarat DeDe Sampson pentru un cotidian din San Francisco.


Restaurante "locavore" în America


În 2005, de ziua mediului, ea a organizat primul mare eveniment "locavore", la care au participat peste 200 de oameni, intens mediatizat de media americane. Imediat, mii de americani au aderat la mişcarea locavore şi, după o lună, au apărut primele localuri unde se mănâncă exclusiv produse locale. Jeremy Silansky e patronul unui astfel de local care foloseşte numai ingrediente produse în grădina proprie. Silansky a declarat că, de pildă, pentru prepararea pizzei foloseşte doar legume şi caşcaval cumpărat din reţeaua locală a fermelor.


Ideea a făcut adepţi şi în Australia, mai ales în zona Adelaide, unde întreprinzătorii locali au deschis imediat restaurante cu mâncare gătită numai din ingrediente recoltate din zonă. Europenii sunt puţin mai lenţi, dar conceptul de "consum local" a prins şi în ţările vest-europene, unde producătorii militează pentru etichetarea produselor în privinţa distanţei de la care au fost aduse.


Mai puţine importuri, mai mult aer curat


Criticii ideii de locavore susţin că produsele locale nu pot fi folosite în orice zonă a globului din cauza climei. În plus, e puţin probabil că nordicii vor renunţa la banane sau cafea. Dar, de multe ori, transportul hranei de la sute de kilometri depărtare nu se justifică, întrucât sunt importate produse care se găsesc şi pe piaţa locală. Acestea din urmă sunt mai proaspete şi mai ieftine, dar nu pot ajunge la cumpărător deoarece supermarketurile au închis aproape toate magazinele alimentare mici.


Cercetătorii de la Universitatea Lincoln din Noua Zeelandă spun că aducerea hranei de la mii de kilometri nu face decât să crească consumul de resurse fosile. "Cei care nu mai pot de dragul fructelor exotice uită că acestea ne distrug aerul curat", se spune în raportul neozeelandez.

Cercetătorii au extins puţin conceptul de locavore şi au arătat că nu numai produsele aduse de la depărtare dăunează mediului, ci şi externalizarea serviciilor, precum folosirea apei, adusă de la mari depărtări, aplicaţiile de energie regenerabilă, tehnicile de fertilizare, dar şi procedurile de ambalare a mărfurilor. Anul trecut, cuvântul "locavore" a fost introdus în New Oxford American Dictionary, fiind desemnat cuvântul anului 2007.

Cum devii "locavore"

Sloganul "locavore" este: "Cumpără numai produse de sezon şi în acest fel vei reduce poluarea planetei cu dioxid de carbon!".


Astfel de produse cresc natural şi nu necesită surse suplimentare de energie. În plus, ele nu au nevoie de conservanţi sau de acceleratori de coacere. Specialiştii spun că e mai ecologic să cumperi un vin de lângă casă, decât unul adus de la mii de kilometri cu camionul.

Chiar dacă nu toţi oamenii dispun de teren în jurul casei, ei pot cultiva măcar unele dintre ingredintele care se potrivesc zonei lor în ghivece (ardei iute, pătrunjel, mărar sau leuştean). Dietele locavore nu folosesc uleiul de măsline, legume gen broccoli şi, în general, ingrediente exotice, care în mod evident au parcurs mii de kilometri pentru a ajunge în apropierea zonei unde locuim.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite