O mămică "răstoarnă" legea pentru bebeluşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mămică de triplete din Aiud a reuşit să învingă statul în instanţă, eliminând o prevedere legală discriminatorie. Ionela Mariana Danciu a dat în judecată Direcţia Muncii şi

O mămică de triplete din Aiud a reuşit să învingă statul în instanţă, eliminând o prevedere legală discriminatorie.

Ionela Mariana Danciu a dat în judecată Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale (DMPS) Alba, cerând declararea ca nelegală a unui act normativ, potrivit căruia "prin naştere se înţelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii".

În baza acestei prevederi, statul acordă o indemnizaţie de creştere a bebeluşului de 800 de lei, indiferent de câţi copii văd lumina zilei în urma unei sarcini. Prin urmare, mămicile de gemeni sau tripleţi sunt discriminate. "Este normal să cer sume egale pentru fiecare dintre copii.

Am arătat că nici din punct de vedere moral nu se poate pune un semn de egalitate între naşterea unui singur copil şi naşterea a doi sau trei copii, considerând că, în mod normal, pentru fiecare dintre copiii născuţi trebuie să existe aceleaşi drepturi", a spus Ionela Danciu.

Sentinţa pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute de Curtea de Apel din Alba Iulia constată nelegalitatea alineatului incriminat şi obligă DMPS la "plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în sumă de 2.400 lei lunar (800 lei x 3) începând din 4 decembrie 2006 până când expiră concediul de îngrijire a copilului". Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 15 zile de la comunicare.

Ce este nelegal

Curtea de Apel Alba a constatat nelegalitatea dispoziţiilor art. 2 alin.1 din HG 1025/2006. Această hotărâre de guvern a aprobat normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.

Normele prevăd, la art 3. alin.1, că "prin naştere se înţelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite