Un magistrat din Sibiu judecă un proces deja tranşat la toate instanţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva luni de zile, pe rolul Judecătoriei Sibiu se află un dosar care a fost judecat şi tranşat cu hotărâri definitive şi irevocabile de alte două instanţe din ţară. Fără să ţină

De câteva luni de zile, pe rolul Judecătoriei Sibiu se află un dosar care a fost judecat şi tranşat cu hotărâri definitive şi irevocabile de alte două instanţe din ţară. Fără să ţină cont de principiul autorităţii de lucru judecat, ce se găseşte în "abecedarul" dreptului românesc, magistratul Adina Badalea a luat cazul pe cont propriu. Gestul s-a lăsat însă cu o serie de reclamaţii care au ajuns la Consiliul Superior al Magistraturii, unde există un dosar de cercetare a judecătoarei.
Cazul pe care magistratul Badalea l-a luat la puricat este unul banal, dar care riscă să facă vâlvă în justiţia autohtonă. Pe scurt, un argeşean din comuna Bascov, Marian Giolvan, a făcut în 1975 o donaţie, constând dintr-o casă şi terenul aferent, unor rude apropiate. Gestul se datora faptului că, la vremea respectivă, omul nu avea copii. Clauza din acel document, aşa cum este, de altfel, în toate actele de donaţie, prevedea că donaţia se reziliază în cazul în care donatorul va deveni părinte în următorii 30 de ani. Culmea, 26 de ani mai târziu, Giolvan devine tată şi solicită prin instanţă ca respectiva proprietate să-i fie înapoiată de către Nicolae Mihalache, beneficiarul donaţiei.
DonaŢia devine subiect de ceartă
Cererea de înapoiere s-a lăsat cu un lung şir de procese, cei care au primit ploconul nevrând să renunţe la el nici în ruptul capului. Cum revocarea donaţiei se poate face legal în 30 de ani, instanţele de judecată i-au dat, pe rând, câştig de cauză lui Marian Giolvan. Totul s-a încheiat cu o hotărâre definitivă şi irevocabilă la Judecătoria Ploieşti. După ce a câştigat, vechiul proprietar al casei şi-a evacuat rudele, după care a vândut imobilul. Un an mai târziu, s-a trezit dat în judecată de ruda sa, care cerea despăgubiri pentru casa cu pricina. Acelaşi dosar a ajuns la o instanţă din Piteşti, care însă nu a făcut altceva decât să constate că procesul respectiv mai fusese judecat o dată. "Instanţa admite excepţia de autoritate de lucru judecat a acţiunii şi de inadmisibilitate a acţiunii de faţă", a fost motivarea Judecătoriei Piteşti.
Cu toate astea, evacuaţii îşi mai încearcă o dată norocul şi acelaşi dosar ajunge la Judecătoria Sibiu. Magistratul Adina Badalea refuză să ţină cont de sentinţele de până atunci, care i-au fost prezentate încă de la primul termen. Reclamaţiile trimise la CSM şi Parchet nu au făcut decât să o întărâte pe judecătoare, care s-a încăpăţânat să judece încă o dată cauza respectivă.

La Judecătoria Sibiu, cazul procesului redeschis este bine cunoscut. Preşedinta acestei instituţii, magistratul Elena Boca, s-a oferit să ne dea relaţii până în momentul în care i-am spus despre ce dosar este vorba. "Aici eu nu mă bag! Ştiu cauza, dar nu am voie să mă bag. Cauza este în derulare, colega mea, domnişoara Badalea, este în concediu şi numai ea poate să dea relaţii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite