De 10 luni, un spital n-a fost scos din ţiplă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spital întreg, care a uimit prin dotarea de ultimă oră chiar profesori din străinătate, stă nefolosit de mai bine de un an. După o investiţie care a costat statul în jur de 30 milioane de

Un spital întreg, care a uimit prin dotarea de ultimă oră chiar profesori din străinătate, stă nefolosit de mai bine de un an. După o investiţie care a costat statul în jur de 30 milioane de euro, clădirea, livrată la cheie, are încă lacătul pe uşă. Sediul ar fi trebuit să găzduiască un centru de excelenţă în neurochirurgie şi a fost construit ca un corp exterior Spitalului de Urgenţă Bagdasar-Arseni din Bucureşti. Investiţia a început în 2000 şi a fost inaugurată de ministrul sănătăţii, prof. dr. Mircea Cinteză, în martie 2005. Ministerul Sănătăţii a făcut recepţia, dar nu a mai putut să includă noua secţie în bugetul de cheltuieli pe anul 2005, pentru că nu se ştie precis dacă este în subordinea MS sau a Direcţiei de Sănătate Publică. Acest lucru nu a fost reglementat nici la rectificările bugetare succesive care au avut loc. Fără bani, sălile de operaţii au stat goale. Aparatele au ieşit din garanţie, iar contractul de service costă un milion de euro pe an. În acelaşi timp, în vechiul spital, sălile de operaţii sunt folosite non-stop deşi au existat cazuri de infecţii intraspitaliceşti. Noua clădire pare desprinsă din filmele ştiinţifico-fantastice: în perimetrul blocurilor operatorii există un sistem de ventilaţie care realizează un perete de aer steril, numit flux laminar, ce protejează plaga operatorie de orice germen. Aparatul tip "Gama knife", un bisturiu cu raze gamma se mai găseşte, în Europa de Est, doar la Praga.
La conferinţa organizată pentru prezentarea legii pentru reforma în sănătate, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut ministrului sănătăţii să dispună efectuarea unor controale care să descopere echipamentele achiziţionate din import şi care zac nefolosite. Ziarul Adevărul prezintă unul dintre cazuri. "Centrul este perfect dotat, se pot efectua operaţii de înaltă performanţă pentru orice patologie numai că nu au fost alocaţi bani şi nu există personal. Există aparate care au ieşit din garanţie şi care nu au fost folosite. Ele riscă să se strice pentru că nu s-a lucrat pe ele", ne-a declarat dr. Claudiu Turculeţ, noul director general al Spitalului Bagdasar-Arseni. Clădirea este dotată cu o unitate de primire urgenţe, are cabinete de oftalmologie sau pentru consultaţii cardiologice. Toate aparatele însă stau învelite în plasticul în care au fost livrate. Aparatura de RMN răcită cu heliu trebuie întreţinută periodic. Noua conducere are de gând să transfere o parte din activitatea spitalului în noul sediu, de îndată ce clădirea va trece din proprietatea Direcţiei de Sănătate Publică în cea a spitalului. Este nevoie de circa 50 de oameni cu pregătire medie şi de 4 medici, care vor fi transferaţi din spital. Folosită la capacitate normală, în noua clădire s-ar putea efectua în jur de 350 de operaţii pe an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite