Toată lumea vinde, nimeni nu cumpără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurele produse vandabile în târgul de maşini din Livezile sunt micii. Aglomeraţie mare astăzi în singurul târg săptămânal de maşini din apropierea Bistriţei. Oamenii au venit însă doar ca să mai afle cât de jos au coborât preţurile maşinilor, nici într-un caz, să cumpere.

Cel puţin 400 de maşini în incinta târgului din Livezile şi alte 100 înşirate de-a lungul drumului naţional în afara spaţiului amenajat îşi aşteaptă un eventual cumpărător.
Nimeni însă nu cumpără, deşi preţurile afişate sunt atractive, iar la negociere vânzătorii maşinilor de ocazie sunt permisivi. Unii lasă şi 20 % din preţul trecut pe talon, doar-doar să scape odată de maşină. Petru Varga vine aproape săptămânal în târg, dar nu reuşeşte să-şi vândă maşina, un Mercedes din 1997, înmatriculat în Suceava: „Nici nu ştii ce preţ să pui, dacă e prea mic, se întreabă omul ce problemă are maşina, dacă e prea mare, nici nu se apropie să se mai uite. Mai am una acasă, dar n-o aduc, că nu are rost să plătesc şi pentru ea taxa de intrare”.
Tiberiu Bătrânu are la vânzare o Dacia combi a unei firme care îşi lichidează parcul auto. Le dă explicaţii unor clienţi care par interesaţi dar ştie, după întrebările puse de oameni că nu sunt clienţi serioşi : „Vin doar să se uite, degeaba le spun eu ce şi cum e motorul. Am mai dat câteva Dacii pentru firmă, însă asta văd că nu merge”.
Un alt vânzător, Daniel Pop vine de câteva săptămâni cu una dintre maşini, un Volkswagen Golf, dar degeaba, nimeni nu întreabă. Spune că nu-l deranjează, mai schimbă o vorbă cu oamenii, mai mănâncă un mic şi trece duminica.

Cel mai slab an

Ioan Pop, omul care se ocupă, din partea Primăriei Livezile, de întocmirea contractelor de vânzare-cumpărare spune că acesta este cel mai prost an în ceea ce priveşte vânzarea de automobile.
Angajatul primăriei stă într-o Dacie roşie cu o maşină de scris în braţe în aşteptarea clienţilor. „În fiecare duminică nu se vând mai mult de două trei maşini, în situaţia în care anii anteriori întocmeam contracte şi pentru 10 maşini într-o zi. Anul trecut era la mare căutare Golf 3 şi chiar 4, acum oamenii caută maşini cât mai ieftine, că nu sunt bani”, spune el. Preţul unei maşini ieftine gravitează în jurul sumei de 400 de euro. Se vând mai ales Daciile, care sunt deja pe cale de dispariţie. „Nu mai sunt Dacii, s-au vândut foarte multe”, mai spune Pop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite