In lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgia, pusă la respect de Rusia. Cine urmează? LA TRIBUNAL. Georgia a sfidat forţa militară a Rusiei şi a sfârşit prin a se refugia în tabăra NATO, fugind din faţa "ursului rus"

Georgia, pusă la respect de Rusia. Cine urmează?

LA TRIBUNAL. Georgia a sfidat forţa militară a Rusiei şi a sfârşit prin a se refugia în tabăra NATO, fugind din faţa "ursului rus" întărâtat. Conflictul militar va fi continuat de războiul avocaţilor, întrucât Georgia a dat în judecată Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie, afirmând că Moscova i-a susţinut şi înarmat pe separatiştii din Abhazia şi Osetia de Sud.

Curtea Penală Internaţională de la Haga a început deja o anchetă preliminară. Nici Rusia nu se lasă: Moscova va sesiza instanţele internaţionale în legătură cu genocidul comis de trupele georgiene în Osetia de Sud.

ŢINTĂ. Ucraina va fi următoarea victimă a Rusiei, avertizează experţii internaţionali care au urmărit evenimentele din zonă. Analiştii citaţi de postul de televiziune "Bloomberg" şi de cotidianul american "Washington Post" cred că Moscova vrea să descurajeze tentativele Ucrainei de a deveni membru NATO.

Pe de altă parte, conflictul are şi efecte secundare în regiune: încurajată de reacţia Rusiei, Transnistria a anunţat prin Biroul de presă al Ministerului de Externe că rupe relaţiile cu Republica Moldova. În plus, Ucraina vrea să denunţe acordul referitor la staţionarea flotei ruse în Crimeea.

FORŢE. Potrivit cotidianului britanic "The Times", deşi a fost umilită pe plan militar, Georgia a luptat mai bine pe plan mediatic. Jurnaliştii au fost informaţi prompt de o echipă de experţi belgieni în relaţii publice şi au avut la dispoziţie un centru de presă unde pot afla ultimele informaţii de pe front.

În schimb, Vladimir Vladimirovici Putin, cel care face jocurile la Kremlin, s-a bazat pe fapte şi pe o echipă de experţi în invazii-fulger: soldaţii ruşi, urmaşii temutei Armate Roşii, care atunci când se pornesc să mărşăluiască sunt de neoprit.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite