A luat foc Budapesta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi mai violente evenimente petrecute în Ungaria după intrarea ţării pe drumul democraţiei, în anii "89-"90", aşa a caracterizat premierul Ferenc Gyurcsány manifestările din noaptea

şi mai violente evenimente petrecute în Ungaria după intrarea ţării pe drumul democraţiei, în anii "89-"90", aşa a caracterizat premierul Ferenc Gyurcsány manifestările din noaptea trecută de la Budapesta. În fapt, pretextul acestor violenţe l-a constituit apariţia în media ungară a unor mărturisiri-şoc făcute de Gyurcsany la o şedinţă cu uşile închise a Partidului Socialist Ungar (MSZP). Cu acel prilej, premierul declara că, în ultimii patru ani, partidul şi guvernul pe care le conduce nu au făcut nimic pentru ţară, cu excepţia unui scurt moment de redresare a partidului înaintea alegerilor din acest an.Declaraţiile lui Gyurcsány au inflamat atât clasa politică, şi aşa extrem de divizată, cât şi o parte importantă a electoratului ungar. Ieri noapte, câteva mii de oameni s-au adunat în faţa parlamentului şi a televiziunii publice pentru a cere demisia premierului ungar. Dacă până la lăsarea întunericului protestatarii s-au limitat la discursuri şi sloganuri antiguvernamentale, după ora 22, manifestaţia a degenerat în violenţe nemaiîntâlnite la Budapesta în ultimii 16 ani.Manifestanţii au dat foc la două maşini parcate în apropiere, au spart uşi şi geamuri la televiziunea publică, au incendiat o maşină ce aparţinea poliţiei. Forţele de ordine au intervenit cu bastoane şi tunuri de apă, însă, în primele momente, s-a dovedit că poliţia nu era pregătită pentru astfel de manifestări. Au fost rănite aproximativ 150 de persoane, iar pagubele materiale provocate de manifestanţi se ridică la câteva zeci de milioane de forinţi. Numai pentru refacerea zonei din faţa televiziunii - manifestanţii au scos piatră cubică din caldarâm, au rupt bănci şi mobilier stradal din zonă - primarul de sector spunea că sunt necesare peste 10 milioane de forinţi (aprox. 50.000 euro).
Reacţiile opoziţiei ungare au fost pe măsura evenimentelor din noaptea trecută. Purtătorul de cuvânt al FIDESZ, Szijjártó Peter, a declarat că de toate cele petrecute la Budapesta, luni seara, vinovat şi răspunzător exclusiv este premierul Gyurcsány, care serveşte doar interesele MSZP. Tot dinspre FIDESZ s-a transmis că "trebuie analizat dacă serviciile secrete au avut un rol în cele petrecute luni seara, şi, dacă da, care a fost acesta. Trebuie făcute publice motivele pentru care ministrul de interne şi-a oferit demisia".
Preşedintele Ungariei, Sólyom László, a calificat şi el în termeni extrem de duri violenţele de luni noaptea. "Nimic nu justifică aceste încălcări ale legii. Împotriva unor astfel de manifestări trebuie să se ia cele mai severe măsuri, statul este dator să-şi protejeze, cu întreaga putere, cetăţenii şi instituţiile. (...) Pentru noi reprezintă o atenţionare gravă faptul că forţele de ordine, insuficiente ca număr şi dotate deficitar, nu au fost în stare să asigure paza şi securitatea la două instituţii importante ale statului".
Din toate declaraţiile apărute în ultimele ore reiese că avalanşa de reproşuri şi speculaţii nu se va opri foarte repede. Premierul Gyurcsány a spus că nu intenţionează să demisioneze şi, în plus, a arătat că întreaga clasă politică este vinovată de cele întâmplate.
Însă, un beneficiu sigur, uşor de anticipat, de pe urma acestor incidente, îl va avea FIDESZ-ul, la alegerile locale care vor avea loc luna viitoare.

Transcrierea discuţiei dintre premierul Ungariei şi un grup de apropiaţi
1 "Nu sunt multe alternative: nu sunt, pentru că în Europa, aşa ceva nicio ţară nu a mai făcut. Se poate explica! În mod evident, am minţit în ultimii doi ani. Era absolut evident că ceea ce spuneam nu era adevărat. Am depăşit capacităţile ţării că nici nu ne puteam imagina vreodată că guvernarea Partidului Socialist Maghiar şi a liberalilor e capabilă de aşa ceva. şi nu am făcut nimic în ultimii patru ani. Nimic. Nu putem vorbi de acţiune guvernamentală de care să fim mândri, afară de faptul că am adus guvernarea înapoi din rahat, la urmă. Nimic. Dacă va trebui să dăm socoteală ţării, ce vom spune?"
2 "Aproape că am crăpat pentru că un an şi jumătate am mimat că guvernăm. În schimb, am minţit ziua şi noaptea şi seara. Nu mai doresc să fac asta. Sau o facem şi atunci aveţi un om, sau o faceţi cu altcineva."
3 "Pe termen scurt nu există alternativă. Se mai pot amâna lucrurile, dar nu mult. Va veni clipa adevărului. Mila dumnezeiască, abundenţa economiei mondiale şi sutele de trucuri despre care eu nici nu am avut voie să ştiu ne-au ajutat să trecem peste asta. Nu mai poate continua!" (HotNews)

Sf. Gheorghe: Demonstraţie de solidaritate cu protestatarii
Uniunea Civică Maghiară - Scaunul Sfântu Gheorghe a cerut conducerii centrale a UCM să organizeze o demonstraţie paşnică în faţa Consulatului Ungariei de la Miercurea-Ciuc, în semn de solidaritate cu protestele din Ungaria. Preşedintele Uniunii Civice Maghiare - Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat Mediafax că, în cazul în care conducerea centrală a UCM nu va organiza această demonstraţie de solidaritate, organizaţia locală Scaunul Sfântu Gheorghe al Uniunii va face una în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, lângă Statuia Libertăţii, joi seara. În replică la aceasta, deputatul UDMR Kiraly Andras a declarat că "este vorba de probleme interne ale Ungariei, faţă de care maghiarii din România nu ar trebui să ia vreo atitudine în acest moment, mai ales că protestele de la Budapesta pot face parte din jocuri politice care să aibă legătură cu campania electorală din această ţară".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite