Cel mai longeviv primar din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Farcaşiu se află de 18 ani în fruntea comunei Târnova, fiind singurul primar din judeţ care a câştigat toate alegerile locale de după Revoluţia din 1989 Comuna arădeană

Florin Farcaşiu se află de 18 ani în fruntea comunei Târnova, fiind singurul primar din judeţ care a câştigat toate alegerile locale de după Revoluţia din 1989

Comuna arădeană Târnova se poate lăuda că are în fruntea ei cel mai longeviv primar din judeţ. Edilul Florin Farcaşiu a împlinit luna trecută 18 ani de când ocupă fotoliul de primar şi se pregăteşte pentru încă un mandat. Mai în glumă, mai în serios, îi place să spună că şi-a făcut majoratul în administraţie.

În ianuarie 1990, Florin Farcaşiu făcea parte din comitetul Frontului Salvării Naţionale din Târnova şi s-a trezit pur şi simplu că i se oferă conducerea localităţii până la organizarea primelor alegeri libere.

"Cineva a propus ca funcţia să fie preluată de fostul secretar de comună, însă acesta a refuzat. Apoi altcineva a propus ca primar să fie cel mai tânăr. La vremea aceea, aveam 24 de ani… Aşa am ajuns primar", mărturiseşte Florin Farcaşiu. Astfel a ajuns să stabilească un record: era cel mai tânăr primar din judeţul Arad.

"L-am votat pentru că ne respectă"

Localnicii din Târnova susţin că de fiecare dată când au fost alegeri au pus ştampila "votat" pe numele actualului primar pentru că îi respectă şi poate să aducă bani în comună. "L-am votat întotdeauna pentru că ne respectă, ne dă <> şi nu se uită de sus la noi. Dacă nu poate să facă ceva, ne explică şi noi îl înţelegem", spune localnicul Ion B.

De aceeaşi părere e şi Călin Ghina: "Pe mine politica nu mă interesează. La ţară nu se face politică decât la nivel de vorbe. Aici omul trebuie să ne câştige încrederea prin ceea ce face". La rândul său, Gheorghe G. consideră că primarul trebuie să fie de toate: şi doctor, şi popă, şi dascăl.

"La ţară e foarte greu. Dacă ai greşit cu ceva te judecă imediat tot satul. Şi dacă ţi s-a pus parafa de nerespectuos, cu ea rămâi. Primarul trebuie să ştie să vorbească şi cu bolnavii, şi cu credincioşii, şi cu elevii. Că doar, orice problemă ar avea, oamenii se duc mai întâi la primar şi apoi la doctor", completează Gheorghe G.

A reabilitat şcolile şi bisericile

Oamenii din Târnova povestesc că primarul le-a câştigat voturile şi pentru că a pus la punct câteva investiţii importante pentru comunitate, cum ar fi construcţia de şcoli, reabilitarea unor drumuri sau alimentarea cu apă a unor sate ale comunei.

"Cel mai important pentru noi e că a făcut şcolile. Copiii din Târnova nu mai sunt nevoiţi să facă naveta. Asta contează la ţară, să ai şcoală şi biserică", spune Claudia Ionică.

Tot la capitolul investiţii, localnicii vorbesc şi despre asfaltarea drumurilor, pietruirea străzilor din Târnova, refacerea şcolilor şi a bisericilor. "Cea mai mare provocare pentru noi a fost refacerea în 2004 a Podului Vinerea Mare. Am reconstruit podul în 48 de ore", se laudă primarul Florin Farcaşiu.

Citiţi în ziarul de mâine: Mihai Axinte

Primarul oraşului sucevean Linteni, Mihai Axinte (foto), şi-a început cariera în administraţie de la vârsta de 25 de ani, ca viceprimar. După ce a ocupat timp de trei ani fotoliul de primar dintr-o comună învecinată, a fost ales în fruntea locuitorilor din Linteni. A pierdut alegerile doar în anul 1996. "Mai candidez şi anul acesta şi apoi ies la pensie", spune Mihai Axinte.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite