Suntem pe locul doi în UE la creşterea costurilor cu forţa de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada iulie-septembrie a acestui an, angajatorii au cheltuit cu salariaţii lor cu peste 23% mai mult faţă de anul trecut. Costurile cu forţa de muncă se majorează continuu, de la o

În perioada iulie-septembrie a acestui an, angajatorii au cheltuit cu salariaţii lor cu peste 23% mai mult faţă de anul trecut.

Costurile cu forţa de muncă se majorează continuu, de la o lună la alta, în România. Potrivit unui raport al Biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, ritmul de creştere a costurilor suportate de angajatori poziţionează ţara noastră pe locul secund în clasamentul statelor Uniunii Europene, după Letonia.


Costurile suportate de angajatori pentru forţa de muncă au crescut, în perioada iulie-septembrie 2007, cu 23,2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Deşi ritmul de creştere este uşor mai lent comparativ cu cel înregistrat în trimestrul al doilea al acestui an, de respectiv 24,3%, România este întrecută în acest moment în Uniunea Europeană doar de Letonia, unde avansul a fost de 30%.


Serviciile şi construcţiile, cele mai afectate

Potrivit Biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, costurile cu forţa de muncă din sectorul serviciilor au avansat cel mai rapid în România comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv cu 26,1%. Ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă din construcţii şi din industrie a fost de 25,2%, respectiv de 20,5%, în România, în timp ce la nivelul UE, costurile cu forţa de muncă din industrie, construcţii şi servicii au avansat cu doar 3,4%, 5,3%, respectiv 3,6%.


Avansul mediu al costurilor cu forţa de muncă a fost la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, de 3,7%, comparativ cu creşterea de 3,2% înregistrată în trimestrul al treilea al anului trecut. Cele mai mici avansuri ale costurilor suportate de angajatori cu forţa de muncă în trimestrul al treilea au fost raportate în Germania (0,9%) şi Finlanda (1,9%).


Costul total al forţei de muncă include două componente, respectiv salarii şi alte beneficii plătite angajaţilor, şi cheltuieli care nu au legătură directă cu salariile, cum ar fi contribuţiile sociale. Creşterea salariilor şi a celorlalte beneficii acordate angajaţilor a variat între 1,5% în Germania şi un maxim de 29,9% în Letonia. Cheltuielile nesalariale au scăzut cu 1% în Germania, în timp ce în Letonia au urcat cu 28,9%.

Creşterile costurilor cu forţa de muncă

1. Letonia - 30%
2. România - 23,2%
3. Estonia - 20,6%
4. Lituania - 20,1%
Sursa: Eurostat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite