Peste 1.500 de locuinţe "de stat", anul acesta, în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul lui Vanghelie este din nou campion, de data aceasta la lipsa investiţiilor pentru locuinţe sociale Unu din 20 de bucureşteni a făcut cerere pentru o casă. La nivelul Capitalei

Sectorul lui Vanghelie este din nou campion, de data aceasta la lipsa investiţiilor pentru locuinţe sociale

Unu din 20 de bucureşteni a făcut cerere pentru o casă. La nivelul Capitalei există aproape 100.000 de solicitări de locuinţe, dintre care cele înregistrate la primăriile de sector sunt cazuri sociale. În aceste condiţii, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) construieşte, anul acesta, în Bucureşti, doar 1.160 de locuinţe, iar primăriile - 690.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, Gheorghe Popescu, spune că nu poate rezolva toate situaţiile. "Este mult pentru noi ca şi dezvoltatori de programe imobiliare şi nu putem rezolva toate cererile. Dar rolul agenţiei a fost să deschidă drumuri pentru dezvoltatorii privaţi, iar rezolvarea problemei locuinţelor în România să va face cu ajutorul creditului imobiliar", a mai spus Popescu. La nivelul Capitalei există peste 30.000 de cereri de locuinţe cu credit ipotecar, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din numărul total de solicitări pe ţară.

Sectoarele 1 şi 6, cele mai mari şantiere

Cele mai multe locuinţe sociale se construiesc în sectorul 1, unde există în programul de investiţii pentru acest an, al Consiliului Local, un calendar pentru construirea 450 de apartamente şi garsoniere. Locuinţele vor înlocui adăposturile sociale de pe Strada Odăi şi vor fi construite din fonduri de la bugetul local al sectorului condus de Andrei Chiliman. Pe locul doi la construcţia de locuinţe sociale se află sectorul 6. Primăria nu construieşte nimic, în schimb ANL continuă, în acest an, extinderea Cartierului Brâncuşi şi va da în folosinţă spre închiriere trei sute de apartamente pentru tineri. În acelaşi sector, ANL mai construieşte 360 de apartamente în Brâncuşi şi 100 în zona Lacul Morii, intrarea Godeni. Acestea sunt însă locuinţe care pot fi contractate prin credit ipotecar. Deşi în acest sector se construieşte cel mai mult, oferta nu satisface nici pe departe cererea, la nivelul primăriei conduse de Cristian Poteraş existând 6.000 de solicitări de locuinţe.

În sectorul 2, în cartierul Colentina, ANL va da în folosinţă în total 320 de apartamente şi garsoniere în acest an, deşi cererea este de aproximativ 7.000 de locuinţe. Dintre acestea, 80 sunt case pe care viitorii locatari le contractează prin credit ipotecar. În luna februarie, primarul Neculai Onţanu a dat deja în folosinţă 100 de locuinţe pentru medicii rezidenţi de la Spitalul Colentina.

Trei blocuri noi în sectorul lui Negoiţă

Primăria Sectorului 3 a cuprins în planul de investiţii pe 2007 ridicarea a trei blocuri de opt etaje, însumând 240 de locuinţe, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Strada Succesului - Aleea Cioplea. Investiţia se ridică la peste 15.000.000 de lei. Odată cu darea în folosinţă a acestor spaţii locative, sectorul 3 va rezolva aproape 2% din totalul de 2.000 de cereri de locuinţe.

La nivelul sectorului 4 există în total peste 2.000 de solicitări de locuinţe. Dintre acestea, un sfert sunt ale persoanelor evacuate din casele naţionalizate. La începutul acestui an, primarul Adrian Inimăroiu a inaugurat primul bloc de locuinţe ANL care a fost ridicat în cartierul Tonitza, în 2006. În acest an se continuă lucrările la ansamblul de locuinţe pentru tineret din acelaşi cartier, unde se vor da în folosinţă 80 de apartamente şi garsoniere. De asemenea, sunt în curs de amenajare locuinţele sociale din Aleea Nehoiu, unde sunt 231 de garsoniere şi trei apartamente, lucrări care vor fi terminate în maxim două luni.

Cel mai vitregit sector este cel condus de Marian Vanghelie, unde nu se contruieşte nimic. Din cele aproape 18.000 de cereri de locuinţe depuse în ultimii 10 ani, în sectorul 5 au fost rezolvate sub 20% din solicitări. Primăria invocă bugetul foarte mic, care abia ajunge pentru salarii. Cât despre ANL, nu există nici spaţiul necesar pe teritoriul sectorului astfel încât să poată construi un cartier de locuinţe.

Rolul agenţiei a fost să deschidă drumuri pentru dezvoltatorii privaţi, iar rezolvarea problemei locuinţelor în România se va face cu ajutorul creditului imobiliar
Gheorghe Popescu, director ANL

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite