O locuinţă veche cu două camere costă 125 de salarii medii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O locuinţă veche cu două camere costă 125 de salarii medii
O locuinţă veche cu două camere costă 125 de salarii medii

Acum peste 20 de ani, pe vremea administraţiei comuniste,  acelaşi apartament vechi se putea achiziţiona cu aproape 47 de salarii medii. Termenul de livrare era cuprins între doi şi patru ani

"Înainte de 1989 cei mai mulţi aveam o locuinţă iar în anii ’90 a fost posibilă perpetuarea mentalităţii de tipul «şi mie mi se cuvine o locuinţă» prin preţurile reparatorii practicate”, spune Dan Ioan Popp, preşedintele companiei imobiliare Impact. Potrivit acestuia, s-a ajuns astfel ca după 20 de ani de capitalism să existe aproape opt milioane de proprietari de locuinţe vechi şi un milion de potenţiali cumpărători. Anual doar 4-6% din prima categorie încheie tranzacţii efective şi numai 30-40% din a doua categorie reuşesc să cumpere. În tot acest tablou,  ponderea vânzărilor de locuinţe noi este mult sub 10% din totalul tranzacţiilor imobiliare din aceşti 20 de ani.
Conform aceluiaşi studiu, cu 20 de ani în urmă, în comunism, salariul clasei medii formate din ingineri, economişti sau medici era de circa 3.000 lei, adică aproximativ 100 de dolari la cursul de atunci. Cu un salariu mediu se puteau achiziţiona 703 kilograme de  franzele de 3,2 lei. Un televizor color costa 12.500 lei, echivalentul a 4,16 salarii medii. Un automobil Dacia 1300 cu îmbunătăţiri costa 89.000 lei şi se putea plăti cu 29,66 salarii. Un apartament vechi cu două camere se putea cumpăra cu 140.000 lei, adică cu 46,66 salarii medii. Aceasta după ce aşteptai vreo două ore la o coadă pentru pâine, 6 luni pentru televizor, un an sau doi pentru un automobil şi între doi şi patru ani pentru un apartament.

De cinci ori mai greu să cumperi un apartament

Studiul arată că este dificil de realizat o comparaţie pefectă cu zilele noastre, dar o încercare ar putea suna cam aşa: salariul net al aceleiaşi categorii profesionale este astăzi de circa 2.000 lei iar dolarul este circa trei lei, adică salariul mediu este de aproximativ 666 dolari. O franzelă (astăzi mai mică) costă un leu, deci cu un salariu poţi cumpăra astăzi 560 kg de franzele. Un televizor color cu diagonală de 45 de centimetri costă acum 1.500 lei, deci trebuie să plăteşti 0,75 salarii. Un automobil popular Dacia Logan de azi costă circa 30.000 de lei, adică 15 salarii. Şi acelaşi apartament vechi cu două camere costă circa 250.000 de lei, adică 125 de salarii. „Desigur, pâine găseşti oriunde, televizoare poţi să alegi din zeci de tipuri, poţi opta pentru trei-patru tipuri de automobile din clase similare, iar apartamente poţi selecta din cel puţin o sută de oferte. Deci românul câştigă astăzi, după 20 de ani, mai mulţi dolari dar poate cumpăra mai puţină pâine şi mult mai puţine apartamente”, este de părere Popp. De asemenea,  şi standardele de construcţie au evoluat spre cele europene, produsele devin din ce în ce mai bune, au existat chiar şi încercări ale statului de a impulsiona domeniul. Şi totuşi, astăzi românul cumpără de cinci ori mai greu un apartament decât o putea face cu 20 de ani în urmă.

Stimulente pentru dezgheţarea pieţei

Preşedintele Impact este convins că există totuşi o soluţie pentru dezamorsarea situaţiei actuale, care angrenează doi mari actori, dezvoltatorii şi statul. „Dezvoltatorii nu pot schimba mentalităţi, cu atât mai mult cu cât sub 10% din totalul tranzacţiilor imobiliare se derulează cu apartamente noi. Dar dacă dezvoltatorii au locuinţe cât mai bune, atunci şi cumpărătorii vor înţelege în timp superioritatea unui apartament nou”, spune Popp. Al doilea element din ecuaţie este statul, care trebuie să joace un rol mult mai activ şi să stimuleze iniţiativa privată  pentru construcţia de noi locuinţe prin mecanisme concurenţiale de piaţă, conform studiului citat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite