Traian Băsescu: Deciziile USL sunt luate în numele pușcăriabililor
0
Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, la Realitatea Tv, în emisiunea lui Dan Suciu, că deciziile USL sunt luate în favoarea pușcăriabililor.
O bună parte din populație este împoriva noastră. Nu am reușit să transmitem la timp mesajele. Este o distanță de aici până la „pușcăriabili", dar realitatea că loviturile date instituțiilor statelor este dată în numele pușcăriabililor.
Decizia de a se trece la suspendarea președintelui Băsescu era luată de mult, de domnul Voiculescu și a fost respectată milimetric.
La votul de suspendare a președintelui au votat 19 parlamentari cu dosare penale și 3 incompatibili declarați de ICCJ. Nu am spus „pușcăriaș", am spus „pușcăriabil".
Despre izolarea României în Europa:
În momentul de față, datorită pozițiilor europene, referendumul nu mai este despre Traian Băsescu, este despre România capabilă să mențină alternativele democratice. O rămânere a lor în funcția de premier și președinte interimar este o Românie izolată. V-aș aminti ieșirea domnului președinte interimar Crin Antonescu care dădea cu papucul în pupitrul de la Cotroceni că lui nu îi dă nimeni ordine. Sunt de acord, dar criteriile de la Copenhaga, valorile europene, trebuie respectate. Și acestea se respectă circulând liber în UE, fonduri pentru infrastructură. Asta primești când respecți valorile europene. Austria lui Heider, cât era Austria de contribuitoare, și tot a fost izolată.
Despre atribuțiile Curții:
În loc să pună actele normative în Monitorul Oficial în ordinea în care s-au produs, le-a pus în ordinea inversă. Pentru că dacă nu publicau mai întâi Ordonanța cu privire la atribuțiile Curții, CC ar fi putut să judece revocarea lui Vasile Blaga din fruntea Senatului și suspendarea președintelui Băsescu.
Antonescu și Ponta au fost avertizați legat de justiție. Dacă un abuz s-a petrecut cu primii 3 oameni în stat plus Avocatul Poporului atunci se pot comite abuzuri și împotriva lor. În schimb, când vorbim de motivele pentru care poți să-l suspenzi pe președinte atunci a fost un abuz de putere pe care toți l-au sesizat.
Despre referendum:
Eu îi chem pe români să vină la vot. Exponentul acestui stat care este președintele României nu poate să se sustragă judecășii poporului.
Regimul coabitării: eu cred că putem coabita. Eu l-am desemnat pe Victor Ponta premier. Am spus că voi (USL) l-ați desemnat pe Ponta să fie premier, poftim mandatul!
Despre observațiile Curții Constituționale:
Eu consider că sunt corecte observațiile Curții. Realitatea acestui moment mă obligă la unele mărturisiri. Decizia ca eu să fac anunțul a fost un complex care m-a ajutat să iau această decizie: m-am întâlnit cu BNR, cu FMI și cu Ministrul Finanțelor. După întâlnirea cu Fondul Monetar Internațional, ne-am consultat din nou, iar în ziua declarației am avut întâlnirea cu partidele politice. Era clară concluzia. Soluția FMI era creșterea fiscalității. Dacă ați observat în toată perioada de criză nimeni nu a introdus nimic care să afecteze întreprinderile. S-a menținut cadrul fiscal.
Am fost la întâlnirea cu FMI și eram toți ca un front. Am vrut să nu afectăm societățile. Eu am fost cel care a făcut anunțul pentru că orice om de partid ar fi fost greu să facă acel anunț și trebuia făcut un anunț către piețe și am considerat că președintele este cel mai credibil pe piețele internaționale. De multe ori am fost forțat să fac declarații de la Cotroceni ca să dau un semnal piețelor.
Am scris frecvent Parlamentului pentru reacții internaționale. Am avut o soluție pentru a funcționa acceptabil Parlamentului, însă trebuie să fii și în pielea președintelui ca să știi cum e.
Despre reforma în Justiție:
Am avut probleme cu CSM când nu se reflecta în Mecanismul de Cooperare și Verificare și am încetat când am văzut că dosare care zăceau au început să fie rezolvate.
Fractura în societatea românească a apărut în 13-15 iunie 1990. Ea a fost adâncită odată cu condamnarea comunismului în Parlament. Atunci am simțit o ruptură între mine și alte părți. Eu am greșit atunci când am vorbit la telefon și am spus „Ghici, ghicitoarea mea".
Eu îmi reproșez că am încercat mereu să fac lucrurile să se întâmple mai repede decât se putea. Nu am reușit cu Legea Sănătății.
Despre reforma în Educație:
Nu a existat nicio lege adoptată neconstituțional. Au existat asumări și forțări. Am susținut unele asumări și Legea micii reforme în Justiție și noul Cod al Muncii și Legea educației. S-a încercat trecerea Legii Educației prin Parlament. După trei luni s-a constatat că amendamentele aduse nu aduceau nimic bun și nu generau progres pentru Educație, pentru că s-au întâlnit în Parlament interesele tuturor facultăților particulare, ale demnitarilor care predau în universități etc. Generații întregi își pierd șansa. Putem spune că nu ne interesează, dar situația țării te interesează că o țară fără specialiști, cu copii care pică în proporție de peste 50%, n-ai ce să faci.
În paralel cu criza noi aveam de modernizat și statul. Urmează reorganizarea administrativă. Am trecut societatea prin niște procese extrem de dure, proces de modernizare. Noi ne-am asumat acest lucru. Pe 29 iulie sunt la judecata poporului, aș vrea să fie o judecată dreaptă, nu una intoxicată de un trust media al lui Voiculescu.Eu am fost de acord să îmi depun mandatul și să avem alegeri prezidențiale odată cu cele parlamentare, dacă ar fi fost de acord să avem Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum am cerut românii.
Eu vreau să se valideze referendumul cu un rezultat, de aceea vreau ca românii să vină la vot. Eu nu sunt respnsabil nici când vorbesc de „pușcăriabil". Eu am susținut tot timpul că țina acestei suspendări nu sunt eu, ci ținta acestei suspendări este îngenuncherea justiției.
Este imposbil ca românii să nu fi văzut ce se îtâmplă și să nu realizeze care sunt opțiunile: restaurație - ca pe vremea lui Năstase și a lui Iliescu, ori ne continuăm drumul european. Eu nu cred că românii nu își dau seama că ei pot corecta pentru Europa ce fae politicul. Eu voi avea mai multe voturi „NU", decât „DA"-urile USL.
Alternativa este să continuăm. România va fi monitorizată de acum încolo din punct de vedere al funcționării instituțiilor statului. Dacă mă primesc președintele interimar, premierul și președinții celor două Camere eu le pot spune ce e de făcut. Nu o voi face încă de făcut. Eu încă mai sper că președintele interimar își va face timp pentru președintele ales. Eu mai spun încă o dată ca om experimentat: Știu cum gândește fiecare dintre liderii europeni, deci știu cum se poate rezolva.
Dincolo de atacurile la CC este o chestiune de moralitate: s-au uitat toți la suspendarea președintelui și au văzut atunci - 65 de zile, au văzut un demers greu. Nimeni nu acceptă că un președinte ales poate să fie executat într-un proces sumar. Mai spun ceva liderii europeni: este cinstit să îl împingi pe președintele ăsta să obțintă tot 50%. Eu știu ce îmi asum. După 8 ani de președinție și 3 ani de criză să pui președintele ales și să obțină peste 50%.
Merkel m-a întrebat dacă s-au restabilit atribuțiile Curții Constituționale. Eu am spus că nu. Eu am spus că nu s-au retras Ordonanțele de Urgență privind Monitorul Oficial. Și m-a mai întrebat dacă este reglementată în Constituție suspendarea președintelui și am spus că nu, dar acum câțiva ani am avut o anchetă. Și când aveam situații dificile eu le-am spus cinstit, deschis. Aici este marea problema a cuplului Ponta-Antonescu, dacă le spui cum e, te ajută, dacă încerci să minți, se află. Eu am construit cu multă migală poziția României. Noi ne făcusem o poziție de oameni serioși.
Acum, toată munca asta s-a făcut pulbere.
Despre mitingurile electorale:
Aceste mitinguri nu au fost organizate de mine. Au fost mai mulți organizatori. Într-un fel a fost dreapta. Eu am o îngrijorare legată de mitingul de la Iași și aș vrea să discut cu organizatorii care sunt aceiași. Mitingurile de la Iași se desfășoară foarte aproape unul de altul - distanța între ele este de 500 de metri. Până la urmă se poate renunța la un sistem.
Pe mine mă cunosc românii ca pe un cal brez și cu bune și cu rele.
Acest referendum nu este despre Traian Băsescu. Acolo, la sediul de campanie, sunt niște copii. Acolo nu te poți război cu ei. Te războiești cu Cristoiu, cu Cristian Tudor Popescu. Înainte să te facă în toate felurile, de ce nu ar pune mâna pa un telefon să mă întrebe dacă știu să înot sau nu.
Despre Butonul 3:
Telefonul are 12 taste, toate ale adevărului. Dacă se apasă pe tasta 3 de la Cotroceni s-ar putea să îi răspund eu.
Despre coabitarea cu Puterea:
Eu nu fac înțelegeri cu hoții și nu fac compromisuri când vine vorba de compromisuri privind instituțiile statului. Când vine vorba de instituțiile statului, care oricum nu funcționează cum trebuie, nu poți face compromisuri, pentru că asta înseamnă să compromiți statul.