Rus: România îndeplineşte criteriile tehnice pentru Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, astăzi, la Alba Iulia, că România îndeplineşte criteriile "din punct de vedere tehnic" pentru aderarea la Spaţiul Schengen, iar faptul că ţara nu face parte "din club" duce la pierderi economice şi sociale.

"Este un an special pentru că ducem o bătălie mare pe obiectivul zero, să-i spunem, de prioritate extremă în politica externă a României, şi anume aderarea la Schengen (...) Această inexistenţă a noastră în acest club duce la pierderi, şi economice şi sociale şi în ceea ce priveşte mobilitatea forţei de muncă şi în ceea ce priveşte evoluţia, de fapt, a mai multor categorii socio-profesionale din România care, în situaţia în care ar fi acolo, ar avea alte posibilităţi de exprimare în mai multe variante existenţiale", a afirmat Rus.

Ministrul de Interne a adăugat că în perioada următoare va avea întâlniri cu ambasadori şi miniştri de interne ai unor ţări din Uniunea Europeană pentru a discuta despre aderarea României la Schengen.

"De mâine am întâlniri cu o serie de ambasadori ai unor ţări din UE şi după asta am întâlniri cu miniştrii de interne din UE, ai ţărilor membre Schengen, să vedem ce putem face. (...) Din punct de vedere tehnic, noi am făcut ceea ce trebuia făcut. Acum suntem într-o discuţie politică să spunem, în care toate ţările membre ale acestui spaţiu să fie de acord ca să facem şi noi parte din el. Sunt o serie de lucruri pe care nu vreau să le discut acum, pe care le vom face", a spus Rus.

Liderii statelor UE au hotărât, la 1 martie, să amâne până în septembrie decizia cu privire la o eventuală intrare în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite