Ce limbă se vorbeşte la Baia Mare faţă de Tiraspol?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare au oaspeţi din Republica Moldova.  Douăzeci de elevi de la Liceul „Lucian Blaga” din capitala Transinistriei, Tiraspol, au

Elevii Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare au oaspeţi din Republica Moldova.  Douăzeci de elevi de la Liceul „Lucian Blaga” din capitala Transinistriei, Tiraspol, au venit  să înveţe despre tradiţiile şi obiceiurile din Maramureş.

Cel mai aşteptat eveniment de către adolescenţi a fost dezbaterea „Limba română - temelia neamului”, ocazie cu care elevii au întors pe toate feţele asemănările şi diferenţele graiul din România şi cel din Republica Moldova.

Au discutat mai bine de o oră, despre asemănări şi deosebiri între limba care se vorbeşte de cele două părţi ale Prutului. În final au ajuns la consens.

„Limba este aceeaşi, accentul este diferit”, spune Andrei Ajder, unul dintre elevii transnistrieni. El este completat de Rodica Ajder, care crede însă că ceea ce vorbesc ei în Tiraspol este de fapt un dialect al limbii române.

Elevii băimăreni spun că nu există diferenţe majore între cele două graiuri şi că n-au avut probleme de comunicare cu colegii lor moldoveni. „La început mi s-a părut ciudat modul în care vorbesc, folosesc multe arhaisme, dar i-am înţeles din prima”, spune Dragoş Pop, unul dintre elevi.

În final, elevii din Tiraspol şi-au colindat colegii maramureşeni, iar aceştia i-au răsplătit cu colaci şi nuci. Întâlnirea face parte dintr-un proiect al Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite