La liceu, cu Dumnezeu înainte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Reprezentanţii cultelor şi oficiali din Educaţie au declarat, ieri, că religia va fi păstrată ca materie opţională până în clasa a XII-a. Religia va fi păstrată în trunchiul comun

>> Reprezentanţii cultelor şi oficiali din Educaţie au declarat, ieri, că religia va fi păstrată ca materie opţională până în clasa a XII-a.

Religia va fi păstrată în trunchiul comun al disciplinelor şcolare care se studiază în liceu, însă părinţii şi elevii vor hotărî dacă vor să studieze această materie. Oficiali ai Ministerului Educaţiei au luat ieri această decizie de comun acord cu reprezentanţii cultelor recunoscute în România, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Palatul Patriarhiei.


Cele 18 culte recunoscute în România au decis, ieri, de comun acord cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ca religia să fie păstrată în trunchiul comun al materiilor care se studiază în liceu. Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adus în discuţie faptul că "religia în şcoala românească este o tradiţie sănătoasă, întreruptă numai în timpul comunismului".


Părinţii decid dacă elevul studiază religia


Mihaela Suciu, consilier al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), a declarat că părinţii şi elevii vor fi cei care vor alege să studieze sau nu religia. Ea adăugat că niciun elev nu va fi sancţionat dacă nu va dori să participe la ora de religie, iar media generală nu va avea de suferit. În plus, MECT va organiza ore de cultură generală sau alte discipline.


Patriarhul Daniel a spus că o educaţie fără spiritualitate, care ignoră religia la vârsta adolescenţei, e una incompletă. "Religia propune modele viabile de bunătate şi sfinţenie într-o lume din ce în ce mai individualistă", a conchis Sfinţia Sa. Reprezentantul cultului mozaic, rabinul Sorin Rosen Şlomo, a declarat că a propus reprezentanţilor bisericii introducerea studiului istoriei religiei în şcoli, în timp ce reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice s-au pronunţat pentru reînfiinţarea şcolilor confesionale care să fie susţinute financiar de stat. Ministerul Educaţiei a scos iniţial din noul proiect de legi pe educaţie studiul religiei în liceu, fapt ce a determinat nemulţumirea reprezentanţilor bisericii şi a unor organizaţii civice.


Toate simbolurile religioase, prezente în şcoli


Patriarhul BOR, Daniel, a propus ca în şcoli să fie amplasate panouri cu simbolurile religioase ale tuturor cultelor din ţara noastră, pentru a fi mai bine cunoscute de elevi. "Părintele Patriarh Daniel a făcut această propunere, pe de o parte pentru a fi mai bine cunoscute de către elevi aceste simboluri religioase, iar pe de altă parte, pentru a reflecta armonia care există între cultele şi religiile din ţara noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

Precizare

Dr. Bogdan Popescu, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a dorit să precizeze faptul că problemele semnalate de ziarul nostru referitoare la conţinutul manualelor de religie nu pot fi extinse la toate manualele de acest tip.


"Consider că toate manualele trebuie să adopte un ton tolerant, de dialog şi de respect faţă de celelalte culte recunoscute", a spus dr. Bogdan Popescu. El a adăugat că valorile spirituale necesare persoanei şi comunităţii umane, promovate de manualele de religie, sunt necesare elevilor români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite