Cu lentila pe lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgumureşeanul Jakab Tibor se numără printre cei mai valoroşi artişti fotografi de pe glob Nu multă lume a auzit de Jakab Tibor, fotograful român care în urmă cu câţiva ani s-a

Târgumureşeanul Jakab Tibor se numără printre cei mai valoroşi artişti fotografi de pe glob

Nu multă lume a auzit de Jakab Tibor, fotograful român care în urmă cu câţiva ani s-a clasat între primii 25 de artişti fotografi ai lumii.

Deşi a avut numeroase oferte de a se stabili în străinătate, fotograful a ales să rămână în România, întrebându-se şi el de nenumărate ori de ce a luat această decizie.

La finele săptămânii trecute, Tibor le-a oferit iubitorilor de artă din Târgu-Mureş o expoziţie inedită (Naked Beauty - Frumuseţe nudă), în care a încercat să arate cum se desfăşoară cu adevărat o şedinţă foto. Pentru a fi mai concludent a adus un model care a pozat nud.

În elita lumii

Născut în 1961, Tibor a plecat la studii în străinătate în 1995, deoarece la vremea respectivă România nu îi putea oferi un învăţământ de specialitate la nivelul dorit. Au trecut de atunci 13 ani, iar fotograful spune că a ajuns acolo unde a dorit - să realizeze "fotografie pură".

Recunoaşterile internaţionale de care a beneficiat abundă în CV-ul său. Dintre toate, se distinge performanţa din 2000, când Photographic Society of America (Societatea Americană de Fotografie) l-a inclus pe lista celor mai valoroşi 25 de artişti fotografi ai lumii. Patru ani mai târziu, Federaţia Internaţională de Artă Fotografică (FIAP) i-a acordat distincţia "Excellence FIAP Silver", cea mai înaltă distincţie acordată unui fotograf din România pentru activitatea artistică şi expoziţională.

Jakab Tibor s-a făcut cunoscut în lume mai ales prin fotografiile în care prezintă ţiganul autentic şi viaţa sa. "Toţi ţiganii sunt fericiţi. Chiar şi la limita foametei, vezi câte un zâmbet pe faţa copiilor. E greu să fii acceptat de ei, dar şi când te acceptă vezi adevărata viaţă a lor, o trăieşti şi, chiar dacă e sărac, dacă ai nevoie de ceva, el îţi dă tot ce are, din suflet", ne-a mărturisit Tibor.

Expoziţie inedită

La expoziţia de la Târgu-Mureş, el a prezentat publicului care este exact relaţia sa cu modelul fotografiat. "Am adus celor de faţă un model pe care l-am fotografiat, pentru că femeia înseamnă frumosul. Modelul prezentat avea doar o pălărie pe cap. Ştim că oamenii sunt conservatori şi există un fals pudism, dar eu am vrut să demonstrez că în artă nimic nu este tabu", a explicat artistul.

Fotograful spune că nu ar pleca niciodată din locul său natal, cu toate că a primit numeroase oferte de-a lungul anilor. "E greu aici, în România, mai ales când e vorba de artă. La un moment dat, vrei să faci ceva şi ţi se pun bariere.

M-au chemat mulţi să merg în diverse ţări, să ramân acolo, dar valoarea adevărată oricând poate pleca să expună în străinătate, nu trebuie să te stabileşti în altă ţară. M-am întrebat şi eu de ce nu am plecat, de multe ori", a încheiat Jakab Tibor.

Jakab Tibor, pe scurt

- peste 600 de lucrări expuse la saloane internaţionale de artă fotografică, în peste 50 de ţări

- 58 de premii internaţionale, printre care cinci medalii de aur

- peste 1.500 articole ilustrate în diferite ziare şi reviste din ţară şi străinătate

Toată viaţa umană este prezentă (…)în sărăcia lucie a lucrării alb-negru "Mamă şi fiu" a lui Tibor Jakab,în care o pereche de români palizi sunt suprinşi lângă o sobă de gaz, în cartierul lor murdar şi stânjenitor
"The Independent" 2 septembrie 2005

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite