Cu 260 de lei puteţi avea noul paşaport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paşaportul electronic a fost prezentat joi, în premieră, la Sibiu. Paşaportul electronic este una dintre condiţiile suspendării vizelor pentru SUA.

Fără să conţină vreo cifră a diavolului, paşaportul biometric arată bine şi costă mai mult decât dublu faţă de cel normal. Dacă unul obişnuit costa 100 de lei, cei care doresc la vară să îl schimbe cu unul electronic vor plăti 260 de lei. Singurul mare avantaj este că posesorii actelor cu date biometrice, vor putea călători pe viitor fără bătaie de cap în America. Aceste paşapoarte constituie una dintre condiţiile impuse de Statele Unite pentru ridicarea vizelor.
Elemente de siguranţă
Pentru autorităţi însă, noul paşaport este cu adevărat util deoarece cipul biometric din el conţine, pe lângă obişnuitele date de identificare personală, imaginea facială şi amprentele persoanei. Deasemenea, sunt foarte greu de falsificat, deoarece conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 câte există pe actualele documente. Paşapoartele cu cip se vor putea solicita la orice birou de paşapoarte din ţară, nu doar în judeţul de reşedinţă, ele fiind realizate la Bucureşti, la Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice, care functionează în structura Direcţiei Generale de Paşapoarte a M.A.I. Apariţia paşapoartelor electronice nu schimbă nimic în regimul de călătorie în Uniunea Europeană. „Acest paşaport nu este obligatoriu. Dacă cuiva îi expiră paşaportul după 1 iulie nu înseamnă că trebuie să primească unul electronic, ci poate solicita unul obişnuit. Ele vor circula în paralel, iar în UE se va putea călători în continuare cu Cartea de Identitate”, a precizat comisarul-şef Liviu Vanga, şeful Serviciului Paşapoarte din cadrul Prefecturii Sibiu. România este singurul stat din lume care va emite un model de paşaport electronic ce cuprinde din start ambele elemente de identificare, respectiv imaginea facială şi amprentele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite