Cu lama la gâtul unui copil, în numele cerşetoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă luată din stradă în urma campaniei din Adevărul a fost agresată de tatăl său chiar în sediul Centrului de Triere Minori Sector 6 Un rrom, nemulţumit că fetiţa pe care o

O fetiţă luată din stradă în urma campaniei din Adevărul a fost agresată de tatăl său chiar în sediul Centrului de Triere Minori Sector 6

Un rrom, nemulţumit că fetiţa pe care o punea să cerşească prin intersecţiile din Capitală a trecut în protecţia asistenţilor sociali, a încercat, vineri seara, să-şi facă dreptate. Profitând de cele două ore de vizitare, acesta i-a pus o lamă la gât fiicei sale, în vârstă de opt ani, şi a ameninţat că-i ia viaţa dacă nu va fi lăsat să plece cu ea.

Octavian Mihai, de 36 de ani, a negociat o oră şi jumătate cu educatoarele Direcţiei pentru Protecţia Copilului din sectorul 6 şi cu poliţiştii. Oamenii legii au reuşit s-o salveze pe Mihaela abia după ce bărbatul a ieşit cu micuţa din clădire. Doi poliţişti îmbrăcaţi în civil l-au imobilizat după numai câţiva paşi, iar copilul a scăpat nevătămat. Tatăl abuziv a fost reţinut la Secţia 21 Poliţie, sub acuzarea de lipsire de libertate în mod ilegal. Nicolae Gorunescu, şeful secţiei Delincvenţă Juvenilă a DGASPC din sectorul 6, a descris circul pe care l-a făcut Octavian Mihai. "A zis că nu are bani pentru că a fost expulzat în toamnă din Italia. Era beat şi destul de nesigur", şi-a amintit Nicolae Gorunescu. Potrivit lui, bărbatul a lăsat să se înţeleagă că lucrează pentru altcineva: "A zis că mai vrea să câştige şi el de pe urma fetiţei, <> lui". Mihaela a fost internată în centrul de plasament acum două săptămâni, atunci când asistenţii sociali, alături de reporterii Adevărul, au găsit-o cerşind printre maşini, în zona Plaza România. Fetiţa a fost însoţită în centru de alţi şapte minori, cu vârste până în 10 ani, folosiţi de aceeaşi reţea de cerşetorie.

Autorităţile reacţionează

Episodul cu pricina a convins autorităţile să acţioneze. Poliţiştii
i-au întocmit proces - verbal unei tinere care cerşea zilnic, cu un bebeluş în braţe, pe lângă Piaţa Crângaşi. Oamenii legii promit şi dosar penal în acest caz. "Cuplul" mai fusese prins o dată la cerşit, anul trecut, însă, ca şi acum, a fost lăsat să se întoarcă în stradă.

Şi Administraţia Domeniului Public a luat atitudine, anunţând că va ridica molozul şi gunoaiele ce sufocă de ani buni opt familii care şi-au găsit adăpost într-un fost cămin din zona Lacul Morii, cartierul Giuleşti. Oamenii au o droaie de copii, care trăiesc, zi de zi, printre şobolani. Una dintre familii a rămas fără patru copii, după ce i-a trimis la cerşit. De asemenea, DGASPC a organizat, săptămâna trecută, o campanie de informare în rândul cerşetorilor minori şi a copiilor străzii, anunţându-i de sancţiunile pe care le riscă.

Micuţii sunt în continuare pe stradă

Totuşi, micuţii sunt în continuare trimişi să întindă mâna. Ieri, pe strada Naţiunile Unite, lângă Podul Izvor, o fetiţă şi doi băieţei implorau pentru "nişte bani", iar un copil de 3-4 ani cerşea de zor în intersecţia de la Răzoare. Anul trecut, Poliţia Capitalei a identificat 42 de cazuri de minori obligaţi să cerşească, întocmind 37 de dosare penale şi acordând aproape 25.000 de sancţiuni. Campania iniţiată de Adevărul a trezit interesul postului naţional de televiziune, TVR urmând să difuzeze, la sfârşitul lunii, o emisiune care va reflecta drama minorilor folosiţi ca instrumente de cerşit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite