Ladislau Csendes pleacă de la conducerea CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Csendes
Ladislau Csendes

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a rămas, începând de astăzi fără preşedinte, după ce Ladislau Csendes, a demisionat.

Csendes îşi va păstra în continuare calitatea de membru al Colegiului.

El şi-a motivat gestul prin faptul că asupra CNSAS se fac din  nou presiuni, inclusiv prin presă, dar a invocat şi motive personale.

Csendes a fost ales preşedinte al CNSAS pe 3 iulie 2007. El este reprezentantul UDMR în Colegiul CNSAS şi a făcut parte din acesta încă de la înfiinţarea CNSAS.

CNSAS este condus de un Colegiu compus din 11 membri numiţi de Parlamentul României pentru un mandat de 6 ani. Membrii Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii sunt numiţi de Parlament, după cum urmează: un membru, reprezentant al societăţii civile, propus de Preşedintele României, pe baza consultării cu organizaţii neguvernamentale; un membru, reprezentant al societăţii civile, propus de primul-ministru, pe baza consultării cu organizaţii neguvernamentale; 9 membri, la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit configuraţiei politice a celor două Camere.

Legea de funcţionare a CNSAS prevede că odată cu constituirea unui nou Colegiu au loc alegeri pentru funcţia de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar al Colegiului. Din cauza neînţelegerilor între membrii Colegiului care nu au ajuns la un consens, după 2006, în legătură cu persoana care să fie preşedinte,  s-a acceptat de comun acord cutuma ca ocupantul funcţiei de preşedinte să fie schimbat odată la 6 luni, prin intermediul alegerilor interne.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite